Már két hét sincs az adóbevallásig

Aki számítógépen tölti ki az ívet, számítson rá, hogy nehézségei lehetnek a programmal.

Horváth Attila
2017. 05. 11. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek nincs ügyfélkapuja, vagy nem kérte föl az adóbevallás tervezetének elkészítésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, annak kevesebb mint két hete maradt, hogy kitöltse az ívet. Egy április végi adat szerint 820 ezren kérték az adóhatóságtól, hogy készítse el bevallásukat a rendszerében található adatok alapján. A mintegy 2 millió, ügyfélkapuval rendelkező állampolgárnak a hivatal még márciusban lezárta a bevallását.

„Aki bizonytalan abban, hogy minden adata szerepel-e a jövedelmével kapcsolatban a hatóságnál, annak célszerű minél előbb elkészítenie az adóbevallást. Ez azért fontos, mert akinek kapnia kellett volna január végéig igazolást a 2016-os jövedelméről, de ez elmaradt, könnyen lehet, hogy tudtán kívül adófizetési kötelezettsége van. Ha nem pótolja, vizsgálat indulhat ellene” – hívta fel a figyelmet a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, Zara László. Hozzátette: akinek túlfizetése van, azt a NAV már minden valószínűség szerint értesítette. Az elnök szerint egyelőre úgy látszik, megfelelően működik az új, idén bevezetett rendszer. Aki kérte a bevallási tervezetét, annak ez néhány kattintásba vagy egy sms-be került, akinek pedig van ügyfélkapuja, annak nem volt semmilyen teendője.

Mint mondta, aki ezzel elmaradt, és saját maga tölti ki az adóbevallását, nehezebb dolga van, hiszen vagy kézzel, vagy a NAV honlapján található régi nyomtatványkitöltő programmal kell dolgoznia, és postán feladni a papírokat. Hozzátette: a nyomtatvány, amelyet be kell adni, nem változott az utóbbi jó néhány évben, és bizonyos mértékű adózási ismeretet, nagy odafigyelést igényel. Akinek csak olyan jövedelme volt, amelyet a kifizető igazolt, annak viszonylag egyszerű dolga van: az igazolás soraiban lévő számokat kell beírni a bevallásba. Ha valakinek jár vissza adó, azt is külön jelölni kell, de ilyen esetben a kitöltés nem túl egyszerű, az összeget több helyen is fel kell tüntetni.

„Ahhoz képest, hogy az elmúlt években adóhatósági segítséget igénybe vevők száma nem érte el az 500 ezret – és ők leginkább a közszférában dolgoztak –, a 820 ezres szám jónak mondható. Főleg úgy, hogy idén mutatkozott be ez a rendszer” – mondta Zara László. Hozzátette, továbbra is úgy gondolja, hogy azok nagy része, akiknek a NAV készítette a bevallását, megfeledkezik majd az 1+1 százalékos felajánlásról, mert az arra vonatkozó nyilatkozatot már saját maguknak kellene postára adniuk.

Mint megírtuk, az adókamara elnöke által is felvetett probléma miatt a vállalatok segítségét kérték a civilek az 1%-barát munkahely elnevezésű akcióban. Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének elnöke, Cseh Balázs elmondta, néhány tucat cég csatlakozott a kezdeményezéshez. Hozzátette, szeptemberben tudják majd meg, ki mennyi felajánlást kapott, egyelőre tart a kampány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.