Napi légi járat Budapest és Kijev között

Június 15-én indul a közvetlen kapcsolat.

Stier Gábor
2017. 05. 25. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra napi légi összeköttetés lesz Budapest és Kijev között. Az Ihor Kolomojszkij ukrán üzletemberhez köthető Ukraine International Airlines (UIA) június 15-től indít közvetlen repülőjáratot a két főváros között. – Már másfél éve készülünk erre, de a belső és a külső körülmények csak most tették lehetővé az indulást – fogalmazott lapunknak a bejelentés utáni sajtótájékoztató után Kristina Ljahovics, a társaság regionális menedzsere. A szakember ezzel két dologra utalt. Egyrészt arra, hogy hosszú ideig tartó mélyrepülés után éledezik az ukrán gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén már a GDP 2,5 százalékos növekedése várható, s az elmúlt évekhez képest valamelyest csillapul a jelenleg éves szinten 8,5 százalékra tehető infláció is. Másik kedvező változás, hogy Ukrajna polgárai a nyártól 90 napra vízummentesen utazhatnak az Európai Unió országaiba.

Számolt mindezekkel az UIA, amikor a járat beindítása mellett döntött. Korábban az ukrán légitársaságok közül az Aerosvit repült Budapestre, de az négy éve csődöt jelentett. Jelenleg heti négyszer induló járatával kizárólag a fapados Wizz Air bonyolít le rendszeres forgalmat a két főváros között, s a hírek szerint belép az ukrán piacra egy másik fapados társaság, a Ryanair is. Mindez azt jelzi, hogy a légitársaságok látnak fantáziát a lassan, de magához térő Ukrajnában.

Az Ukraine International Airlines, amelynek magyarországi képviseletét a fehérorosz Belavia és az orosz UTair mellett a budapesti 1000 Út Utazási Iroda látja el, Kijev nemzetközi repülőterére, Boriszpilre szállítja utasait. Negyven gépből, Boeingekből és Embraerekből álló flottája Európa szinte minden országába repül, kimondottan jónak nevezhető a hálózata a posztszovjet térségben, de vannak hosszú távú járatai Bangkoktól Dubajon és Pekingen át New Yorkig több helyre. Mint Kristina Ljahovics elmondta, Kijevből több irányba, különösen a Kaukázusba és Ázsia felé kínálnak kedvező tranzitlehetőséget. Ügyelnek a csatlakozásokra, és áraik versenyképesek a fapados járatokéival is. A menedzser fölhívta a figyelmet, hogy az ukránok már hozzászoktak a nehézségekhez, s jó másfél éve ez látszik a társaságnál a 2015-ös 4,7 millióról tavaly hatmillió körülire nőtt éves utasforgalomban is. Emellett a 2014-ben megrettent külföldiek is bátrabban utaznak Kijevbe, ahol a hrivnya árfolyama érezhetően olcsóbbá teszi útjaikat. Budapest szerinte azért is vonzó hazai utasaik szemében, mert közel van, szép, nem drága, közel áll a két nép mentalitása, és fejlett a gyógyturizmus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.