Nőhet az olajár, ha jövő héten sikerrel korlátozza a kitermelést az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) jövő heti tanácskozása erősen befolyásolja az olaj árát.

MTI
2017. 05. 19. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OPEC legnagyobb olajtermelője Szaúd-Arábia és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő, Oroszország már a héten korábban megegyezett a termeléskorlátozási megállapodás határidejének jövő márciusig való kiterjesztésének a szükségességében. A megállapodást a szaúdi olajminiszter a jelenlegi feltételek szerint hosszabbítaná meg, azonban az OPEC-tagállamok és a szervezet szakemberei a jelenleginél nagyobb csökkentésére is tesznek javaslatot jövő héten a szervezet bécsi találkozóján – értesült a Reuters.

Oroszországot és Szaúd-Arábiát komolyan érintette a korábbi években az olaj árának nagymértékű csökkenése, legfőképp a szénhidrogén-exportjára támaszkodó orosz gazdaság szenvedett emiatt. A világpiaci olajár ugyan a két ország különmegállapodása miatt némileg emelkedett, de világszerte tapasztalható magas olajtartalékok, a megállapodásból kimaradt országok, különösen az Egyesült Államok termelésének a növekedése azonban megakadályozta a számottevő világpiaci emelkedést.

A várható további kitermelési korlátozásokra az olaj ára is reagált: a pénteki állás szerint már második hete emelkedik: a Brent kora délután 1,22 százalékkal állt magasabban hordónként 53,15 dolláron, a WTI pedig 1,24 százalékkal magasabban 49,96 dolláron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.