Óriási összegeket szív magába a közszféra

Nem lett sem kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás.

MN
2017. 05. 31. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lett sem kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás, 900 milliárd forinttal többet költünk rá, és 90 ezren többen dolgoznak benne, mint 2010-ben – írja a Napi.hu.

A kormány 2018-as költségvetésére hivatkozva a portál kiemeli: nyolc év alatt hatalmas mértékben felduzzadt a szűk értelembe vett közszféra, hiszen 2010-ben a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél még 237,9 ezer ember dolgozott, idén ez a szám 535,2 ezer főre rúg, Sőt, 2018-ban tovább hízik a létszám, eléri majd az 542,2 ezret.

Nyolc év alatt látszólag megduplázódott a minisztériumok és háttérintézményeik létszáma, ám a duplázás elsősorban két nagy ágazat, a közoktatás és az egészségügy totális államosításának a következménye. Az egészségügy szolgáltatási színvonala azonban tovább csökkent, gyakorlatilag változatlan működési környezetben, míg a közoktatást kétszer is átszervezték, rontva a minőségét. A 2018-as költségvetés szerint a Klebelsberg Központnál 106 ezren, az Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési centrumaiban 27,4 ezren dolgozhatnak, a kórházakban, rendelőkben, vagyis az államosított egészségügyben 84 ezer alkalmazott van. Ugyanakkor a kormánytól független közintézményeknél szigorú létszámgazdálkodást folytattak: a Magyar Tudományos Akadémiánál, a KSH-ban és az ombudsmani hivatalban még csökkent is a létszám – teszik hozzá.

Mint írják, 2018-ban az államháztartás „általános közösségi szolgáltatásokra” 2238,9 milliárd forintot fordított, vagyis 900 milliárd forinttal nőtt a költés, miközben az infláció 2010-től alig 14,7 százalék volt. Még jelentősebb a növekedés, ha az állami működési kiadások teljes mértékét, a rendőrségi és honvédelmi kiadásokat is nézzük, ez esetben a 2010-es 2071 milliárd forintról az éves kiadás 3480 milliárd forintra hízott – olvasható a Napi.hu cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.