Szárnyal a Wizz Air

Negyedével nőtt az eredmény, 600 embert vesznek fel.

Bodacz Péter
2017. 05. 25. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben, 27,5 százalékkal 246 millió euróra nőtt a Wizz Air adózott eredménye a március 31-ével zárult üzleti évben. A fapados légitársaság árbevétele 10 százalékkal 1,5 milliárd euróra nőtt, amelyben nagy szerepe van az egy utaskilométerre vetített költség 18 százalékos csökkenésének. A kedvező folyamat hátterében az üzemanyagár esése áll.

A Wizz Air eredményeit videokonferencián ismertette a sajtó képviselőivel Váradi József, a társaság vezérigazgatója. Mint kifejtette, a Wizz Air utasforgalma 19 százalékkal 23,8 millióra nőtt, a járatok telítettsége pedig 90,1 százalék volt. Ez 2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

„Sikerült megőriznünk vezető szerepünket a közép-európai piacon, ahol a Wizz Air részesedése már 39 százalékos. A társaság 42 országban van jelen, 142 ezer járatot üzemeltetett, ebből mindössze 214 járatot kellett törölni, a kapacitások 16 százalékkal emelkedtek” – sorolta az eredményeket Váradi József. Mint hangsúlyozta, a következő pénzügyi évben a Wizz Air 12 darab Airbus A320 típuscsaládba tartozó gépet vesz át, ezzel a flotta 91 darabosra emelkedik, az adózott eredményt pedig az üzleti év végére a 250-270 millió eurós sávba várják.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a kelet- és közép-európai régióban jelentősen nagyobb a fejlődési potenciál Európa többi részéhez képest, a keresetek nagymértékben emelkednek, a hagyományos légitársaságoknak viszont ennek ellenére gyengék a pozícióik. Ebből a helyzetből a Wizz Air tud profitálni, mivel költségstruktúrája támogatja a bővülést.

Váradi József lapunk kérdésére beszélt arról is, hogy az idei – 2018-asként számon tartott – üzleti évre vonatkozó célkitűzéseiket legfeljebb az euró-dollár árfolyam változása befolyásolhatja, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a bővülési potenciállal lépést tartsanak. Mint kiemelte, 600 új alkalmazott felvételét és kiképzését tervezik, ami jelentős kihívás. „Az elmúlt évben azt láttuk, hogy a terrorveszély érdemben nem befolyásolja az európai légipiacot, egy-egy támadás után néhány héttel teljesen helyreáll a rend” – fogalmazott a légitársaság vezérigazgatója.

Az RBC Reuters hírügynökségnek nyilatkozó elemzője szerint a Wizz Air által közölt éves eredmények nagyjából megfeleltek a piaci várakozásoknak is, az idei évre szóló profit-előrejelzés azonban 8-10 százalékkal meghaladta őket. A légitársaság londoni tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyama a bejelentésre több mint 10 százalékot ugrott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.