Több tízmilliós bírság az Erste Banknak

Pénzforgalmi szabálysértések miatt büntetett a Magyar Nemzeti Bank.

MTI
2017. 05. 26. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az Erste Bank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletet és a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi jutalékairól szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet több előírását.

Kiemelték: a hitelintézet egyebek között megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, valamint a fizetési művelet összegének visszatérítésére vonatkozó szabályokat. Nem alkalmazta megfelelően a fizetési számla megterhelés előtti állapotának a helyreállítására, illetve a pénzforgalmi számlanyitásra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján való haladéktalan jóváírásra, a hitelintézeten belüli fizetésekre és az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseket sem.

A jegybank a vizsgálat során súlyosbító körülményként értékelte, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályok előírásait, a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan be volt építve a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A jegybank különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép majd fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésénél – hangsúlyozza az intézmény a közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.