Füred 150 milliót kap, míg Fűzfőnek egy forint sem jut

Marton Béla polgármester szerint érthetetlen a helyzet.

MN
2017. 06. 18. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épphogy elkészül a balatonfüredi mélygarázs a vizes vb kezdetére, ráadásul 150 millió forinttal többe is kerül a tervezettnél. A szomszédos Balatonfűzfő viszont egy fillért sem kap az államtól a helyi uszoda megugrott felújítási költségeihez, pedig itt edzenek majd a vizes vb versenyzői – közölte a Hír TV.

Balatonfüred polgármestere szerint elfogadható az egyébként önkormányzati tulajdonú kivitelező cég késése: a hiányos közműtérkép miatt nem látták előre, hogy a föld mélyén hol húzódnak a víz- és szennyvízvezetékek, az optikai kábelek. Ezért nem csak időben, de pénzben is több lesz a kivitelezés: 1,695 milliárd forintról 1,851 milliárd forintra ugrottak a költségek. „Körülbelül 150 millió forint többletköltség jelentkezett az alvállalkozók részéről, ami leigazolt. És ami ezeket a munkafolyamatokat érintette. De a meghatározott kereteken belül tudunk így is maradni” – nyilatkozta Bóka István fideszes polgármester. Úgy véli, műszakilag június 30-ra elkészül a mélygarázs, a parton pedig július 5-re végeznek az ideiglenes létesítmények felépítésével.

Balatonfűzfőnél azonban elbukott a helyi, de állami tulajdonban lévő uszoda felújítása. Ez is kapcsolódik a vizes vb-hez, mivel a versenyzők itt készülhetnek fel. A tervek szerint 1,3 milliárdból építették volna át az uszodát, de a legolcsóbb ajánlat is 600 millióval többről, 1,9 milliárdról szólt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium viszont nem állta a pluszköltségeket.

Marton Béla független polgármester szerint mindez azért is érhetetlen, mert más, budapesti projekteket akár milliárdokkal is megtoldanak, ha azt úgy látják jónak. A Batthyány térre tervezett ugrótorony például 600 millió forinttal kerül többe, a Duna Aréna pedig az először becsült 8 milliárd forint helyett végül 41 milliárd forintért épült fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.