A nyúlhús fogyasztását népszerűsítő rendezvények, látványfőzés és kóstolók is lesznek a júniusban indult országos kampány keretében – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, nyilatkozatát pedig az MTI is idézte.
Az államtitkár szerint átalakult a nyúltenyésztés szerkezete Magyarországon, ma már csak üzemi körülmények között folyik a tenyésztés. Európában Magyarország a legnagyobb nyúlexportőr, ugyanakkor a hazai fogyasztás visszaesett, fejenkénti becslés 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban meghaladja a 2 kilogrammot is.
A kampány keretében felhívják a figyelmet az egészséges, nagy fehérje- és alacsony zsírtartalmú, sokféleképpen elkészíthető húsfélére. Hangsúlyozta, a nyúlhús a 21. század fehérjeforrása.
Nagy István kitért arra, hogy a kampány keretében a háztáji nyúltenyésztés újraindítását is szeretnék népszerűsíteni. Az állat gyors reprodukciós képessége is lehetővé teszi, hogy fontos szerepe legyen az önellátásban, a szegénység felszámolásában vidéken – fogalmazott az államtitkár.
A kampány indulásáról korábban lapunk is beszámolt, nyúlhúsos lelkesítés megnyitója rendkívül színesre sikeredett. A TV Paprika képernyőjéről is ismert Bede Róbert készített belőle ételeket, aki saját honlapján „a mai napig rendkívül büszke arra, hogy szakács lehet”, és már két éve annak, hogy mesterszakácsvizsgája is van.