124 milliárdos hitelt kapott az Eximbank

Az exportképes kis- és középvállalkozások járhatnak jól a magyar külkerbanknak nyújtott hitellel.

MN
2017. 07. 11. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 400 millió euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére, az Eximbank és a partner kereskedelmi bankok az EIB hitelkeretéből kedvező feltételekkel folyósítanak majd hiteleket elsősorban az exportképes kis- és középvállalkozások számára.

Az erről szóló megállapodást kedden Budapesten írta alá Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója, írja az MTI.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Urbán Zoltán elmondta: a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgáló 400 millió euró (124 milliárd forint) hitelt a piacinál kedvezményesebb kamatozással nyújtják a vállalkozásoknak.

A vezérigazgató kérdésre elmondta: tavaly az Eximbank a hasonló hiteleket 0,1 százalékkal nyújtotta a kereskedelmi bankoknak, amelyek 2016-ban átlagosan 1,5 százalékos kamattal folyósították tovább a vállalkozásoknak, a kölcsönök futamideje kettőtől tizenöt évig terjedt.

Vazil Hudák elmondta: 1990 óta az EIB mintegy 20 milliárd euró hitelt nyújtott a magyar gazdaság fejlesztéseire.

Az EIB alelnöke kifejtette: tavaly az EIB a magyarországi beruházások támogatására közel 700 millió eurót fordított, a forrásból a hitelek több mint 40 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv-k) kapták, míg az EIB forrásainak 30 százaléka a környezetvédelmi projekteket, 14 százaléka az infrastruktúrális fejlesztéseket és 12 százaléka az innovációt támogatta.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója szerint szervezetük folytatja az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kialakított eredményes együttműködést, mivel az EIB-vel közösen elsősorban a magyar kkv-szektor foglalkoztatottságának bővítését kívánják elősegíteni.

Rámutatott: az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB-forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62 000 főt.

A 2017–2021-re szóló stratégiai tervvel összhangban az elképzelések szerint az Eximbank erősíti a kkv-k finanszírozását, ehhez biztosít megfelelő alapot a kedden aláírt 400 millió eurós hitelkeret – mondta Urbán.

Mint beszámoltunk róla, az Eximbank hatalmas hitelkereteket alapított a déli és keleti nyitás jegyében: csak az elmúlt fél évben 620 milliárd forintos értékben ajánlottak fel hiteleket magyar beruházók és vállalkozások számára olyan helyszíneken, mint Angola, Új-Zéland vagy a Fülöp-szigetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.