Építőipar: a külföldiek jelenthetnek megoldást

A török, moldáv és ukrán társaságok jelenléte talán enyhít valamit a jelentős mértékű munkaerőhiányon.

Bodacz Péter
2017. 07. 18. 4:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleje óta figyelhető meg, hogy a szerkezetépítési szakmunkákban külföldi cégek jelentek meg Magyarországon, alkalmazottaikkal egyetemben – mondta lapunknak az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. A török, moldáv és ukrán társaságok jelenléte talán enyhít valamit a jelentős mértékű munkaerőhiányon, hiszen a magyar szakemberek egy része az itthoninál jóval magasabb bérért Nyugat-Európában dolgozik. Az ÉVOSZ elnökének közléséből kiderül, tízezernél is több szakmunkás hiányzik az ágazatból, amelynek teljesítménye az elmúlt évek lejtmenetét követve – hála az uniós források beáramlásának – most éppen felfelé ível. Elsősorban a mélyépítési munkálatok – közúti és vasúti fejlesztések húzzák az ágazatot, de lakóházból is több épül. Koji László szerint modernizálással jelentős mennyiségű emberi munkaerőt lehetne kiváltani, ezért azt kérik, a kormány nyújtson pályázati forrásokat eszközbeszerzésre.

Nemcsak a környező országokból érkező egyéni munkavállalók, hanem külföldi cégek is megjelennek a hazai építőipari beruházásoknál. A szerkezetépítési szakmunkák esetében például év eleje óta figyelhető meg a külföldi cégek erősödő jelenléte elsősorban a fővárosban, ahol a legnagyobb a kapacitáshiány – fejtette ki lapunknak az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Koji László török, moldáv és ukrán társaságokról tett említést. Az ágazati érdekképviselet vezetője üdvözölte a kormány azon döntését, hogy a környező nem uniós tagországokból, Ukrajnából és Szerbiából ideiglenesen korlátozás, azaz munkavállalási engedély nélkül is jöhessenek dolgozni a hiányszakmákban. Mint emlékeztetett, ő ugyan a lazítás egyik kezdeményezője, de fontosnak tartja, hogy a hatóságok fokozzák a szigort, nem engedhető meg ugyanis, hogy a szabályok kijátszása révén egyes foglalkoztatók versenyelőnyre tegyenek szert. Különösen fontosnak nevezte az ellenőrzéseket a külföldi vállalkozásoknál.

Koji László kitért arra is, hogy az elmúlt egy évben rendkívüli módon felértékelődött az élőmunka; a különböző szakipari munkák területén 25 százalék körül emelkedtek a bérek a tavaly nyári szinthez képest, de bizonyos esetekben – például a gépészeti szakmunkáknál – a harmincszázalékos növekedés sem ritka. A bérek emelkedése, valamint az építőanyagok két számjegyű drágulása idézi elő az építőiparban tapasztalható áremelkedést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten közölt adatai szerint idén májusban az építőipari termelés 35 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, és 7 százalékkal haladta meg az áprilisi szintet. Ezzel a jelentős bővüléssel kapcsolatban az ÉVOSZ elnöke kifejtette, hogy elsősorban a mélyépítési munkálatok – közúti és vasúti fejlesztések húzzák az ágazatot, amelyeket állami és uniós forrásokból finanszíroznak, de az ipari és lakóingatlanok esetében is számottevő bővülésnek lehetünk tanúi. A várakozások szerint a tendencia a következő hónapokban, években is ki fog tartani, de – mint Koji László hangsúlyozta – jelentős eltérések vannak a vidék–főváros viszonylatban. – Az építőipari termelés idén el fogja érni a 2200-2300 milliárd forintot, ami a válság előtti utolsó erős év, 2006 teljesítményének felel meg – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke, megjegyezve: tíz évvel ezelőtt 55 ezerrel több munkavállalóval sikerült elérni ezt a teljesítményt, ám a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már „csak” 12 ezer ember hiányzik erről a területről, ahol jelenleg körülbelül 280 ezren dolgoznak. A szakember szerint a hiányzó munkaerő jelentős részét elsősorban további modernizálással kellene pótolni, ezért azt szorgalmazzák a kormánynál, hogy nyissanak pályázati forrásokat eszközbeszerzésre.

Nemcsak az építőiparban, hanem a vendéglátásban és a turizmusban is igen nagy gondot okoz a külföldi munkavégzés miatti szakemberhiány. Jövőre ugyanakkor nagyobb mértékű, ráadásul kötelező béremelés jöhet az ágazatban, de a fizetések még így is csak a bruttó 240 ezer forintot érhetik majd el, ami nagyon messze van a nyugat-európai szinttől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.