Green Holidays-ügy: megtéveszthették az utasokat

A rendőrség csalás miatt nyomoz, az utazási irodák szövetsége változtatna az ellenőrzési rendszeren.

Hava Nikita
2017. 07. 10. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változtatni kell az utazási irodák ellenőrzési rendszerén – többek között erre jutott a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) a Green Holidays botrányos bedőlése kapcsán. Mint ismeretes: a társaság július 2-án ment csődbe, aminek következtében 2000 embert ért kár. (A társaság szervezésében még a csőd délelőttjén is elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyére már nem jutott el.) Ezzel kapcsolatban tartott hétfőn sajtótájékoztatót a MUISZ. 

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke az utazási irodák 80 százalékos képviseletével a háta mögött arra hívta fel a figyelmet, hogy az utazási irodák ellenőrzése nem megfelelő, változtatni kell rajta, és nagyobb hatáskört kell adni az ellenőrző hatóságnak. A MUISZ ezért elhatárolódik a hatályos jogszabályok kijátszására irányuló és a tisztességes üzleti magatartással ellentétes mindennemű gazdasági tevékenységtől. A Green Holidays utazásszervezési engedélyének megszerzése előtt ugyanis az egyik utazásközvetítő cég az utazási csomag egyes részeit jogellenesen, elemekre bontva értékesítette. Emiatt az utasok két céggel szerződtek, ami alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A szövetség információi szerint számos szerződésben nem szerepelt a Green Holidays neve sem. A kormányhivatal a jelenlegi szabályozás szerint csak az utazásszervezőkkel szemben járhat el, szükséges lenne, hogy eljárhasson a hasonló, utazásszervezésnek tűnő esetekben is.

A MUISZ a Magyar Nemzet azon kérdésére, miszerint akkor ezzel tulajdonképpen arra céloz, hogy minden károsult pereljen, ahogy akar, nem felelt egyértelműen. – Az utaztatási szakma fekete napja lett július 2., amikor fizetésképtelenséget jelentett a Green Holidays – mondta Erdei. A MUISZ együtt érez azokkal a családokkal, utazókkal, akiknek sok esetben a már hónapok óta tervezett és befizetett nyári utazása, szabadsága ment tönkre. A károsultak száma pontosan még nem ismeretes, a kárbejelentéseket július végéig összesíti az Uniqua biztosító.

A szövetség elnöke kitért arra is, a Green Travel irodát tavaly törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, amely azonban a működés megszüntetése helyett a tevékenységi kör bővítésével átalakította a Green Holidays irodát. A MUISZ hónapokkal ezelőtt levélben hívta fel az engedélyezési hivatal figyelmét, hogy a Green Travel árualapját szabálytalanul értékesítik, több külön szerződéssel, külön számlázással. Az engedélyezési hivatal hatáskör hiányában továbbította az ügyet a fogyasztóvédelmi hatóságnak és a versenyhivatalnak. A vagyoni biztosítékra vonatkozó limitek megemelése az elnök szerint nem lenne megoldás a problémára, ezek kellően erős, kötelezően előírt garanciákat nyújtanak a fogyasztóknak. Erdei Bálint a javaslatok között említette azt is, hogy a vagyoni biztosítékot a hazaszállítás és a kint tartózkodás megtérítésére lehessen használni, a kártérítésekre és a részvételi díjak visszafizetésére pedig külön kötelező biztosítást írjanak elő.

Az Uniqa hétfőn egyeztetett a kormányhivatal illetékes munkatársaival, hogy a Green Holidays Kft. utazásszervezővel kapcsolatban felmerülő jogi kérdéseket mielőbb tisztázzák. A biztosító minél előbb szeretné megkezdeni a kártalanítást és ezért kiemelten kezeli az ügyet – közölte az Uniqa az MTI-vel hétfőn.

A biztosító cég közleményében emlékeztetnek: az Uniqa elsődleges prioritásként minden Magyarországra hazautazni szándékozó Törökországban ragadt utas részére - a Green Holidays Kft. utazásszervezőként való megjelölése és a biztosított cég közleménye alapján - megteremtette a hazajutás lehetőségét. Jelenleg, a második ütemben folyamatosan zajlik a kárbejelentések feldolgozása. A feldolgozás során a beküldött utazási szerződések alapján több kérdés is felmerült, amelyek megválaszolása egyoldalúan, kizárólag az Uniqa Biztosító részéről nem lehetséges - mutattak rá.

Az Uniqa a kárügyek feldolgozása során azzal szembesült, hogy az utazásszervezői tevékenység, tehát az egyes utazási szerződéseknél a Green Holidays Kft. tényleges jogi státusza, biztosítotti minősége nem egyértelmű.   

Csalás miatt nyomoznak

Csalás bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a rendőrségen a Green Holidays csődje ügyében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére hétfőn.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.