Matolcsy Ádám: Az Origo polgári-konzervatív lap

Az elbulvárosított és lejárató cikkeket közlő portál a jegybankelnök fia szerint határozott arcélt kapott.

MN
2017. 07. 06. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hiszek abban, hogy minden lapnak kell egy megkülönböztető értékválasztás, az Origóé pedig a polgári-konzervatív értékrend” – jelentette ki Matolcsy Ádám az Origót is kiadó New Wave Media Group Zrt. új tulajdonosa a Figyelőnek adott interjújában.

A jegybank elnök fia hangsúlyozta: a lap a legutóbbi időben határozott arcélt kapott, s ezzel újra elhelyezte magát a hazai online médiatérben, erre szerinte szükség volt, hogy ne morzsolódjon fel az érdektelenségben.

Az ifjabb Matolcsy az interjúban azt is elmondta, legfeljebb az új anyagok minőségén és gyorsaságán próbálnak javítani, de az újságírók-szerkesztők munkájába nem fog beleszólni. 

A kérdésre, hogy mennyiért vette meg a médiatársaságot, Matolcsy Ádám csak annyit árult el: „nagyobb vételárat fizettem, mint amennyit másfél éve az alapító-tulajdonos kapott érte” – vagyis többet fizetett a lapért annál a 4,2 milliárd forintnál, amennyit Száraz István adott érte.

Matolcsy kitért arra: a tranzakció két részből állt, egy konkrét vételárból, amelyet több részletben önerőből fizet ki. Másrészt átvállalja a csoportban lévő összes cég valamennyi pénzügyi kötelezettségvállalást és az ezzel kapcsolatos bankgaranciákat, ez pedig a teljes ár egy jelentős részét teszi ki.

Az interjúban szó esett a Balaton Bútorról is, amelyre Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankjától kapott hitelt. Matolcsy Ádám elmondta, hogy az első évben 110 milliós eredményt, tavaly pedig milliárdos exporteredményt értek el, de közbeszerzéséken is nyertek. Ennek kapcsán megjegyezte: „egy közbeszerzésen való győzelem minden, csak nem ajándék”, mert ezernyi részletszabálynak kell megfelelni.

A kérdésre, hogy a VS.hu megmarad-e liberális sajtóterméknek, Matolcsy Ádám szűkszavúan annyit mondott, az ott megszokott hangvételnek meglesz a szerepe a portfólióban.

Terjedelmes anyagban számolt be a csütörtöki Hvg arról, hogy több százmillió forint közpénzzel és milliárdos hitelekkel segítették rokonai Matolcsy Ádámot. A részleteket itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.