Most már tényleg hadat üzennek a Facebooknak és társainak?

Amikor Putyin, Trump és Erdogan áll velünk szemben, itt az idő, hogy Európa magához térjen – mondta a francia gazdasági miniszter.

MTI
2017. 07. 09. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most jövök a G20-csoport találkozójáról Hamburgból, és megmondhatom, hogy a mai világ nem a gyengéknek való” – fogalmazott a tárcavezető a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban egy gazdasági fórumon.

„Amikor Putyin, Trump és Erdogan áll velünk szemben, itt az idő, hogy Európa magához térjen, hogy megvédje az érdekeit, hogy megfizettesse azt az adót a Google-lel, az Amazonnal, a Facebookkal, amellyel az európai adófizetőknek tartoznak” – tette hozzá Bruno Le Maire a hallgatóság tapsvihara közepette.

A többségében amerikai internetes nagyvállalatok, mint a Google, az Apple, a Facebook vagy az Amazon különböző pénzügyi megoldásokkal törekszik adóoptimalizálásra, azaz arra, hogy minél kevesebb adót fizessen egy-egy országban.

Franciaországban a Google évek óta nyomás alatt áll, a hatóságok 1,115 milliárd euró adótartozást próbálnak behajtani a cégen. Egy hónappal ezelőtt azonban a párizsi közigazgatási bíróság jelentéstevője szakvéleményében a Google-nek adott igazat azzal, hogy úgy vélte: nem kötelezhető adóhátralék befizetésére Franciaországban az amerikai vállalat. Az ítéletet a bíróság július végén mondja ki.

Május elején Olaszországnak sikerült megállapodnia a Google-lel. Ott 306 millió eurót fizet a nyeresége után Írországban adózó cég a 2009 és 2013 közötti időszakra visszamenőleg az államnak. Június végén pedig az Európai Bizottság rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-re az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.