Tesco-dolgozó: két ember helyett kell dolgoznom

A tüntetők azt mondják, jóval kisebb emelést kaptak, mint kollégáik más áruházaknál. Így sem megtartani, sem pótolni nem lehet a munkaerőt.

MN
2017. 07. 08. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szombaton Budapesten, a Fogarasi úti Tesco áruház előtt tartott demonstráción.

A tüntetést a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen szervezték. A szakszervezet követelése, hogy a Tesco tartsa be korábbi ígéretét, miszerint a három legjobban fizető munkáltató közé akar tartozni a szektorban, ehhez azonban idén és 2018. január 1-jétől is biztosítani kell a cégnek a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóinak a korábbi 15 ezer forintos bérelőnyt, valamint azt is, hogy ennél a bérnél senki nem kereshet kevesebbet a vállalatnál – olvasható a petícióban, melyet a demonstráció végén adtak át a Tesco képviselőjének. 

A KASZ elnöke közölte: ha nem lesznek tisztességes bértárgyalások, folytatják a demonstrációkat, és ha kell, létrehozzák a sztrájkbizottságot és akár sztrájkot is szerveznek. Sáling József a résztvevők számát 300-ra becsülte.

Az Index.hu tudósítása szerint az eseményen először Szalóki Ági beszélt, aki arra biztatta a dolgozókat, ne hagyják magukat, küzdjenek a jogaikért, fogjanak össze, majd később a tüntetést is ő zárta a Neked írom a dalt című sláger eléneklésével. Szalóki után felszólalt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője, aki elmondta, petíciót adnak át a Tescónak. Szerinte a nap fő üzenete a világnak és a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók összefogtak, nem hagyják magukat. „Nemcsak a bérekkel van baj, a létszámhiány is legalább akkora probléma, mint az alacsony bér” – tette hozzá.

„Ez a béremelés, amit most a Tesco ajánlott, ez egyszerűen elfogadhatatlan. Nem csak azért, mert megalázó 4000 forinttal kiszúrni az emberek szemét, miközben minden más cég és minden más szakma is legalább mindenkinek annyit adott, amivel a minimálbére emelkedett. Ez 32 ezer forint. Itt erről szó sincs, ebbe a 2 százalékba nem fér bele a 32 ezer. De a szakmunkásoknak is a tavalyi évben megajánlotta, hogy lesz előnye a Tescónak, legalább 15 ezer forint, most ebből is visszavett, és megtart 4 ezer forintot, ami szintén elfogadhatatlan azért, mert nagyon nagy a létszámhiány. Ilyen béremeléssel nem lehet pótolni, nem lehet megtartani a szakembereket” – mondta a Hír TV-nek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József.

A szakszervezeti vezető korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta, ha nem lesz eredményes a szombati demonstráció, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy a dolgozók üres bevásárlókocsikkal lassítsák az üzletlánc forgalmát.

Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke a béremelés és az alacsony foglalkoztatotti létszám kapcsán azt mondta, hogy ez egy negatív spirál, amiből ki kell törni, mert ha nincs meg a megfelelő dolgozói létszám, akkor a cég nem éri el a tervezett forgalmat, megfelelő forgalom nélkül viszont a bérköltségek is egyre alacsonyabbak leszek.

A demonstrálók a rendezvényen „Elvárás az van, dolgozói létszám az nincs.” „2 ember helyett kell dolgoznom!”, „Én felelek a készletekért, de a bérem egy árufeltöltőé!”, „Nem vagyunk játékszerek!”, „Eddig csak mi tűrtünk!” feliratú táblákkal vonultak fel.

A Jobbik támogatja a tescósok demonstrációját, és Gyöngyösi Márton más munkavállalókat és szakszervezeteket is arra biztat: próbálják kiharcolni a magasabb béreket. A képviselő szerint nyomást kell helyezni a magyar kormányra és az unióra, hogy a dolgozók egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak az EU valamennyi tagállamában. A Jobbik ezért indította el béruniós kezdeményezését. Kiáll a Tesco dolgozók mellett a Demokratikus Koalíció is, az ellenzéki párt közleményében azt írta: támogatnak minden olyan szakszervezeti kezdeményezést, amely azt szolgálja, hogy a tisztességes munkáért tisztességes megélhetés járjon.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, hogy a szakszervezetek által átadott petíció tartalmát vizsgálják. A KASZ a kereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül 15 ezer munkavállaló, a KDFSZ a Tesco munkavállalói közül pedig közel 1000 dolgozó érdekeit képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.