Sáling József: Óriási gond a munkaerőhiány

Sehol sincs béke az üzletláncoknál. A béremelés mellett az egykulcsos személyi jövedelemadón is változtatni kell. Interjú.

Horváth Attila
2017. 07. 03. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hétvégén az egyik budapesti Tesco előtt tüntetnek a dolgozók. Mi vezetett odáig, hogy a különböző multinacionális cégek munkavállalói akár szolidaritásból is demonstrálnak egymásért?
– A munkaerőhiány. Nagyon sokan elmentek az országból azok közül, akik ebben az ágazatban dolgoztak. Van is hová, Nyugat-Európában gond nélkül fogadják őket. A 2008-as válság után, amikor kisebb volt a fogyasztás, a cégek is spóroltak a létszámmal. Ez a Tescón is látszik; korábban több mint 21 ezren dolgoztak az áruházláncnál, ma alig 17 ezren. Pedig nem lett kevesebb a bolt vagy kisebb az alapterület. Ennyivel kevesebb emberrel kell megoldani a munkát, ami állandó feszültséget jelent. Ez sajnos jellemző az egész szakmára. Ilyenkor kell emelni a béreket, de a Tescónál ez a folyamat most megtorpant, emiatt szerveződik a szombati tüntetés.

– Ha eredménytelen lesz a tüntetés, a tiltakozásnak milyen formái jöhetnek szóba?
– A demonstrációkat több helyen is meg tudjuk ismételni, nem csak a Fogarasi úti Tesco előtt tüntetünk majd. Azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni a prágai központba, hogy értsék meg: baj van, muszáj bért emelniük. Ha ez nem valósul meg, akkor a következő lépés az úgynevezett munkaügyi vita bejelentése lesz, ezután tarthatunk figyelmeztető sztrájkot. Ez jelenthet egy-két órás teljes leállást, de előfordulhat munka- vagy vásárláslassítás is. Az utóbbinál a dolgozók fognak egy bevásárlókocsit, mindegyiket üresen betolják az áruházba, hogy ne férjenek be a vásárlók, és ne tudják hová tenni az árut, amit megvennének.

– Csak a Tescónál érezhető a feszültség?
– Máshol is van feszültség, de például a Praktiker barkácsáruháznál meg kellett várni, mi történik a közelmúltbeli tulajdonosváltás után. Most úgy néz ki, beindult az üzlet, így nőhetnek a bérek is. Tavaly az OBI-nál volt arra esély, hogy elmegy a törzsgárda, de egyelőre kitartanak, miután tavaly is emeltek fizetést, és várhatóan az idén is sor kerül erre. A Kika bútoráruház is kénytelen volt emelni, az Auchannál viszont nem ígértek nagyobb összeget, ott ősszel lehetnek vitáink. Sorolhatnánk tovább, de látszik, hogy szinte mindenütt vannak gondok a szakmában. Átlagosan tíz százalékkal mentek fel a bérek január óta. A jövőre beígért újabb emelés miatt talán nem lesz nagyobb gond idén, de sok helyütt leváltják a vezérkart, átalakulóban vannak az üzletek, így igazán sehol sincs teljes béke.

– A januári kötelező béremelés nem csillapította a feszültségeket az iparágban?
– Lassította az elvándorlást, de nem véglegesen. A dolgozók azt az ígéretet kapták a következő évre, hogy bruttó 180 ezer forint lehet a szakmunkás-minimálbér (ennek összege jelenleg mintegy 161 ezer forint). Ebben a tekintetben a Tesco sem áll rosszul, mert ad különböző bérkiegészítéseket. Mégis, aki ki tud, elmegy. Mintegy 250-260 ezer ember dolgozik a szakmában, ám legalább 20 ezer hiányzik. A béremelések hatására mindössze 1200-1500 emberrel nőtt a létszám, ami semmire sem elég.

– Mekkora fizetés lenne ideális egy kereskedelmi dolgozó esetében?
– Pontosan még senki sem fogalmazta meg, mekkora összeg lenne a megfelelő, de a dolgozóknak annyit kellene kapniuk, hogy abból félre tudjanak tenni, el tudjanak menni néha egy étterembe vagy nyaralni. Márpedig 90 ezer forintos nettó bér mellett ez nem lehetséges. Az idei és a jövő évi minimálbér-emeléssel tehát nincs megoldva a probléma, ezzel nem lehet pótolni a létszámhiányt. A kormánynak be kellene látnia, hogy valamit még tennie kell. Lejjebb vitte ugyan néhány százalékkal a társadalombiztosítási (tb) járulékot, de a személyi jövedelemadóhoz nem nyúlt. Nem indokolják meg, miért ragaszkodnak ahhoz, hogy egykulcsos legyen. Így Európában nálunk az egyik legmagasabb a cégek bérköltsége. Szintén gond, hogy a fogyasztás sem indult el igazán. Nőttek a keresetek, de ez nem látszik a forgalmon. Nem tudjuk, hol van ez a pénz. Ahhoz, hogy a fogyasztás beinduljon, tovább kellene javítani a béreken.

– Több mint egy év távlatából hogyan ítéli meg a vasárnapi boltzár eltörlését, amelyet a KASZ bizonyos feltételek teljesülése esetén tartott volna támogathatónak?
– Úgy látom, fölösleges volt eltörölni a boltzárat, ez szakmailag rossz döntés volt. Vidéken ugyanis nem vásárolnak vasárnap, és a nagyobb üzletek is azt állítják, hogy aznap délután nincs igazán forgalom. A legtöbb cég a boltzár után rájött arra, hogy meg tudja oldani a helyzetet, a forgalom pedig átterelődött más napokra, és jobban el lehetett osztani a dolgozók szabadnapját is. Ám a politika közbeszólt, így a kormány – tartva a népszavazástól – visszalépett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.