Hajlandó bért emelni a Tesco, de ez nem biztos, hogy elég lesz

Közeledett a cég álláspontja az egyik szakszervezetéhez, a másik még sztrájkra készül.

Horváth Attila
2017. 08. 18. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem lehet tudni, hogy sztrájkolnak-e a dolgozók a Tescóban, hiába sikerült végre mindkét érdekeiket képviselő szakszervezetnek tárgyalóasztalhoz ülnie a céggel. Pénteken először a nagyobbik érdekvédő csoporttal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) tárgyalt a Tesco, majd a kifejezetten a cég dolgozóit képviselő, kisebb egyesülettel, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) egyeztettek. Úgy tűnik, egész más eredménnyel.

– Azt kértük, hogy emeljenek béreket és növeljenek létszámot. A Tesco ajánlatában az szerepel, hogy szeptember 1-jétől emeli a béreket, szinte majdnem minden dolgozóét – nyilatkozta lapunknak a KASZ elnöke. Sáling József tájékoztatott arról, hogy az áruházláncnál általános bérrendezést terveznek, el is hangzottak összegek, de hogy pontosan ki mennyit kap, még nem lehet tudni. – Még nem kaptuk meg a pontos számokat, de hétvégén tájékoztatnak róluk, így hétfőn tudjuk megmondani, hogy a szakszervezet számára elfogadható-e az ajánlat. Ha minden igaz, ez átlagosan 11–17 ezer forintos emelést jelent majd fejenként, ez már elfogadható számnak tűnik. A korábbi egy-kétezer forintos ajánlathoz képest mindenképpen – jelentette ki. A szakszervezeti vezető azt is kifejtette, hogy a cég eddigi, elzárkózó taktikájához képest ez mindenképpen előrelépés, hiszen mostanáig a vezetők nem is voltak hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni a szakszervezetekkel. Mint mondta, hétfőn egyeztetnek a dolgozókkal, és ha ők elfogadják az ajánlatot, részükről minden valószínűség szerint elmarad a lapunkban is beharangozott sztrájk.

Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bértárgyalások ezután is folytatódnak majd, hiszen január 1-jétől tovább emelkedik a szakmunkás-minimálbér. Megjegyezte, a létszámemelésről egyelőre nem született megállapodás, erről még egyeztetniük kell. A legkisebb bért egyébként az áruházban januártól az idei évnek megfelelő bérminimumra emelték bruttó 161 ezer forintra, majd a második félévtől 165 ezer forintra, ez növekedhet még a továbbiakban.

A héten sztrájkbizottságot is alapító KDFSZ elnöke a tárgyalás után másként látta a helyzetet, szerinte nem közeledtek az álláspontok. Bubenkó Csaba hozzátette, a sztrájkfenyegetettség továbbra is fennáll, mert nem született megegyezés. Mint mondta, meghallgatták a Tesco ajánlatát, de erről részleteket nem árult el. Feltételeiket azonban igen: amennyiben jövő hét csütörtökig nem kapnak megfelelő ajánlatot, akkor bejelentik a sztrájkot, de már addig is elképzelhető egy-két órás figyelmeztető akció.

A Tesco korábban azzal hárította el a magasabb bérre vágyó alkalmazottak kérését, hogy az elmúlt 2 évben már 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Hangsúlyozták, szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres bruttó 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb munkatárs fizetése így az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt, reflektálva a magyar bérinflációra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.