Hivatalosan is mentes a madárinfluenzától Magyarország

Egyes intézkedések azonban továbbra is érvényben maradnak.

MN
2017. 08. 24. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország csütörtökön visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását – tudatta közleményben a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A teljes országra vonatkozó kedvező státus elismerése után sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országbeli piacok a magyarországi élőbaromfi- és baromfitermék-szállítmányok előtt. Azonban a járvány újbóli megjelenésének megelőzésére egyes intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

Az uniós és a hazai jogszabályokban előírtak szerint a korlátozás alatti utolsó területet 2017. május 24-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság, a belföldi és az európai unióbeli szállítások ettől kezdve zavartalanul folyhatnak. Az OIE előírásainak megfelelően csütörtöktől immár újra madárinfluenzától mentes hazánk teljes területe.

Az FM hozzátette: Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja valamennyi partnerország illetékes hatóságát a kedvező besorolásról a korábban hozott importkorlátozások feloldására. Az egyes harmadik országok által hozott döntésekről naprakész információ található a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Az állományok be- és újratelepítésének részletes feltételeit tartalmazó országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes, azt a hatóság ellenőrizni fogja. A baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége – szögezték le a közleményben.

2016. november 3. és 2017. április 21. között a Nébih laboratóriuma összesen 240 baromfiállományban, 200 vadmadárban és 10 fogságban tartott madárban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.