Schmidt Máriáék cégének nem kell adót fizetnie

A parlament nemrég olyan konstrukciót alkotott, amivel gyakorlatilag minden adófizetés alól mentesülnek.

MN
2017. 08. 17. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) működik a jövőben a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. A Népszava szúrta ki, hogy a tőzsdén is jegyzett részvénytársaság közgyűlése kezdeményezte ennek nyilvántartásba vételét.

Egy júniusi törvénymódosítás értelmében már tőzsdei cégeknek is érdemes megszerezniük ezt a státuszt. A szit hatálya alá tartozó vállalatok mentesülnek a társasági és a helyi adó alól, és más illetékeket sem kell leróniuk, viszont a nettó eredményük legalább 90 százalékát ki kell fizetnie osztalékként – amivel elvileg a kisrészvényeseket kívánják támogatni.

A BIF főbb tulajdonosai – miután egy hosszú küzdelemben partnereik részvényeit felvásárolták – Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, a lánya, Ungár Anna, az igazgatóság elnöke, illetve fia, Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. Az úgynevezett közkézhányad csak 4,6 százalék, ennyi papír forog egyéb befektetők közt a tőzsdén. A szitté alakulás megmozgatta az árfolyamot, a július eleji 500-600 forintról 1740 forintig ugrott, majd 1111 forintra korrigált vissza.

Korábban a Graphisoft Park árfolyamára érdemi hatással nem volt a szit társaságként való nyilvántartásba vétel. Az Appeninn Nyrt. tegnap ugyanakkor 15 százalékkal volt képes emelni az árfolyamát, bár ez más tényezők miatt is lehet. Szállodái révén feltehetően ugyancsak a szitet alkalmazza majd a Mészáros Lőrinchez, a kormányfő közeli barátjához köthető Opus Global Nyrt. (volt Opimus), valamint a Duna House Nyrt. is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.