Egyre több a gazdag ember a világon, és egyre nagyobb a vagyonuk is

Már 16,5 millió ember mondhatja el magáról, hogy a vagyona meghaladja az egymillió amerikai dollárt.

MN
2017. 09. 28. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt nyolc százalékkal nőtt azok száma, akik a dollármilliomosok – már nem is olyan szűk – táborához tartoznak. A Capgemini tanácsadó cég friss jelentése szerint 1,15 millió ember vált milliomossá tavaly, így ma már 16,5 millió ember mondhatja el magáról, hogy a vagyona meghaladja az egymillió amerikai dollárt; összes vagyonuk pedig a becslés szerint elérte a 63,5 billió (vagyis 63 500 000 000 000) amerikai dollárt.

A legtöbb gazdag ember, az összes milliomos kétharmada az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Kínában él. Az Egyesült Államokban tavaly 340 ezer, Kínában 130 ezer ember lépett be az elit klubba, Oroszországban a tőkepiaci fellendülésnek köszönhetően 20 százalékkal nőtt a milliomosok száma és vagyona is. Európából Franciaország vette át Nagy-Britannia helyét a top ötben, köszönhetően az ingatlanok felértékelődésének.

A Bloomberg Billionaires Index szerint továbbra is Bill Gates, a Microsoft alapítója a világ leggazdagabb embere 87,2 milliárd dolláros vagyonnal. A második Jeff Bezos, az Amazon alapítója (81,7 milliárd), a harmadik a spanyol Amancio Ortega, az Inditex divatipari óriás alapítója, amely leginkább a Zara márkáról lehet ismerős (79,4 milliárd).

A jelentés nem tér ki arra, mi okozta a jelentős növekedést, de a Reuters hozzáteszi, hogy a globális gazdasági növekedés, illetve a jegybankok példátlan élénkítési programjai – magyarul az, hogy a pénzügyi válság kezelésére hatalmas összegeket öntöttek a piacra – korábban nem látott rekordszintekre emelték a tőkepiacokat.

A legnagyobb kockázatot a geopolitikai helyzet, például az észak-koreai konfliktus jelenti a növekedésre, illetve nem lehet tudni, hogy reagál majd a gazdaság, ha véget ér az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve élénkítő programja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.