Maradnak a gyógyszertárak polcain a homeopátiás szerek

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint lépnie kell az Európai Bizottságnak az ügyben.

MN
2017. 09. 28. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába adott ki új állásfoglalást az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), miszerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek bármely betegség esetén hatékonyak lennének, a gyógyszertárakból ezzel még nem lehet kitakarítani a hatástalan készítményeket – írja a Népszava.

Az Európai Bizottság irányelvei ugyanis egyelőre megengedik, hogy az európai gyógyszerkönyvben homeopátiás szerként a terápiás hatékonyság bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt, s ebben a kategóriában a termékek összetételét sem kell pontosan megadni az engedélyezéshez.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak azt mondta: ahhoz, hogy lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikai polcokról, az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet. Hozzátette, hogy az EASAC kemény hangú állásfoglalása nyilván eljutott a bizottsághoz is.

A kamara elnöke szerint a köztestület egyelőre csak annyit tehet, hogy tájékoztatja a gyógyszertárakat az EASAC homeopátiás szerekkel kapcsolatos állásfoglalásáról, valamint bíznak a betegek és a gyógyszerészek bölcsességében.

Az EASAC állásfoglalásában egyébként az áll: a homeopátia elméleti alapjai valószínűtlenek, és nem egyeztethetők össze a természeti törvényekkel, továbbá nincs semmilyen betegség, amelyet a placebón felül bizonyítottan gyógyítana a homeopátia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.