Naperőművekkel szórná tele Magyarországot az Orbán Viktor-közeli török milliárdos

Ebben a miniszterelnök veje is a segítségére lehet.

MN
2017. 09. 28. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmilliárdokat öntene magyar projektekbe Adnan Polat török üzletember: azt tervezi, egymaga annyi naperőművet épít, hogy az felér a paksi atomerőmű jelenlegi kapacitásának felével. Ebben pedig Tiborcz István is a segítségére lehet – írja a Magyar Narancs.

A török milliárdos több szálon is kapcsolódik a kormányhoz és a miniszterelnök családjához:

Az Átlátszó még júliusban írta meg, hogy Polat holland cége, a HBRE alapított még egy céget DNN Solar Partners Kft. néven. Ennek egyik ügyvezetője maga Adnan Polat, aki ezáltal először jelent meg személyesen a magyar cégnyilvántartásban.

A Forbes török kiadásának cikkében pedig közölték: Polat azt mondja, hogy új korszakot nyitott az üzleti életében, és a cikk szerint „kétségtelen, hogy Adnan Polat számára ennek az új korszaknak a kulcsa Magyarország”, ahol szintet lépnek a befektetései – írja a Magyar Narancs.

Az egyik terület, ahol terjeszkedni kíván, az ingatlanfejlesztés. Emellett Polat a török Forbesnak azt mondta, öt éven belül 700 millió dollárt tervez beruházni Magyarországon a napenergiába, és 1000 megawattos kapacitást akar elérni – vagyis Polat mostani árfolyamon 183 milliárd forintért építene naperőműveket, amelyek majdnem négyszer akkora teljesítményre lennének képesek, mint az ország teljes tavalyi napelemállománya.

A Magyar Narancs megjegyzi: a napenergia-pályázatok egyik nagy nyertese egy Tiborcz Istvánhoz köthető cég. Az Eliosból 2015 májusában ugyan kiszállt a miniszterelnök veje, a West Hungária Bau (WHB) vette meg, de azt a sajtó és a piac továbbra is Tiborcz érdekeltségének tekinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.