Nem termel semmit az uniós támogatást elnyert gyár, mégsem nyomoznak

Az ügyészség szerint nincs olyan információjuk, amely alapján bármit ki kellene vizsgálni.

Hava Nikita
2017. 09. 26. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jutottak az ügyészség hivatalos tudomására olyan információk, melyek büntetőeljárás megindítását alapozták volna meg – áll Polt Péter legfőbb ügyész Magyar Zoltán jobbikos képviselőnek írt válaszában.

Az országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni, hogy a Csorna határába épülő napelemgyár ügyében indít-e valamilyen vizsgálatot az ügyészség. A projektre majdnem 7 milliárd forintos állami Eximbank-hitelt kapott az EcoSolifer, amely hat évvel ezelőtt egy 50 millió eurós beruházás keretében napelemgyárat akart létesíteni Csornán. A Nemzetgazdasági Minisztérium jóvoltából a cég pluszban kétmilliárd forintos uniós támogatást is nyert, és lóg a levegőben egy egymilliárdos költségvetési támogatás is, a kormány döntése alapján. Bár a csarnok azóta áll, de az üzemben a gyártás nem kezdődött még meg.

A korábbi sajtóhírek szerint az üzemben 2015 vége óta 200 alkalmazottnak kellene termelnie. De még egyetlen ember éves energiaigényét sem fedezi az itt készült napelem, aminek elég kézenfekvő magyarázata, hogy még egyetlen napelem sem készült Áder János köztársasági elnök szülővárosában. A csarnokot is csak tavaly júniusban jelentették készre. Pontosabban annyira volt kész, hogy a terület közművesítését tavaly augusztusban az önkormányzat végeztette el, 24 millió forintért.

Szijjártó Péter külügyminiszter áprilisi válaszában azzal indokolta az Eximbank hétmilliárdos hitelét, hogy a cél az, hogy minél több csúcstechnológiás kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitást vonzzunk Magyarországra. Azt is írta, hogy „az Eximbank továbbra is a projekt befejezésében érdekelt, de ez kizárólag bankszerű módon elfogadható”.

Ha nyomozás még nem is indult, Polt Péter a képviselő írásbeli kérdését a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek továbbította, hogy az abban foglaltakat értékeljék, és kérdését feljelentésként bírálják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.