Rangos nemzetközi elismerés Baritz Sarolta nővérnek és munkatársainak

A felhívásra 30 ország 170 egyeteméről 367 pályázat érkezett.

B. Kovács Gergely
2017. 09. 27. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Expanded Reason Award nemzetközi pályázatát a Joseph Ratzinger – Benedict XVI. Vatikán Alapítvány és a madridi Vitoria Egyetem írta ki. Kutatók, illetve képzési programok jelentkezhettek, ahol a világi szaktudományok tanítása, kutatása párosul a teológia, a filozófia és az erkölcstan kérdéseivel, így adva holisztikus, integrált szemléletet az egyes tudományos kérdéseknek. A felhívásra 30 ország 170 egyeteméről 367 pályázat érkezett. Végül az amerikai Loyola Egyetemmel megosztva a KETEG nyert.

A pályázatot XVI. Benedek pápa elképzelései alapján írták ki, olyan képzési, kutatási programokat keresve, amelyek egy konkrét szakmai terület – például a biológia, az informatika, az orvostudomány, a közgazdaságtan – szűken vett értelmezése helyett tágabb értelemre támaszkodnak. Ezt takarja az expanded reason kifejezés. Ebben a megközelítésben a diszciplína magába foglalja az emberről és a tudományterület végső céljáról szóló kérdések tárgyalását is.

Baritz Laura Sarolta domonkos nővér elmondta, a KETEG a magyar tudományos és üzleti világban elkötelezett személyek gyülekezete, céljuk, hogy az elmélet és a gyakorlat szintjén is elterjesszék az értékvezérelt, erkölcsi alapú üzleti és gazdasági gondolkodást, amely az erényetika és az egyház társadalmi tanításának elvein alapszik.

A KETEG eredetileg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola négy féléves akkreditált posztgraduális képzését jelenti, továbbá a Budapesti Corvinus Egyetemen is választható tantárgy Emberközpontú gazdaság néven. A KETEG Oikonomia Kutatóintézet és Alapítvány gondozza a képzést, valamint konferenciákat, ismeretterjesztő előadásokat szervez, kiadványokat publikál és szalont vezet. Az alapítványt a Domonkos Nővérek Kongregációja és az ÉrMe Háló alapította. A képzés nemrégiben középiskolai szinten is megkezdődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.