Ab: Alkotmányellenes a Natura 2000-területek értékesítésének szabályozása

Az AB szerint a jelenlegi szabályok nem nyújtanak az állami tulajdonnal azonos szintű védelmet.

MTI
2017. 10. 17. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Natura 2000-földeken az élővilág védelme érdekében csak speciális természetvédelmi előírások betartásával lehet gazdálkodni.

A kormány a „Földet a gazdáknak!” program keretében sok Natura 2000 területet értékesített. Sallai R. Benedek LMP-s honatya és 51 ellenzéki képviselőtársa az erre vonatkozó szabályok megsemmisítését kérte az AB-től a természeti értékek védelme érdekében.

Kedden az AB kimondta, hogy a jogi szabályozás változatlansága esetén is alaptörvény-ellenes minden olyan intézkedés, amely a természeti állapot romlását vagy annak kockázatát vonja maga után. A jelenlegi szabályok pedig nem nyújtanak az állami tulajdonnal azonos szintű védelmet a magántulajdonba kerülő Natura 2000-területeknek.

Az AB 2018. június 30-ig szabott határidőt az Országgyűlésnek a Natura 2000-földekkel kapcsolatban az alkotmányos szabályozás megalkotására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.