Átlagosan 12 ezer forint lesz a nyugdíjprémium

Már novemberben kézhez kaphatják a nyugdíjprémiumot az érintettek.

MTI
2017. 10. 12. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: a Fidesz–KDNP-kormány mindig fontosnak tartotta az idősek életkörülményeinek javítását, 2010-ben egyik első intézkedésük a nyugdíjak értékének megőrzésére, annak garantálására irányult. Varga Mihály elmondta: idén nemcsak a nyugdíjak inflációs korrekciója történik meg, hanem először nyílik lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére. Ez egy 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetében éves szinten mintegy 12 ezer forintnyi, az inflációs korrekció nyomán a nyugdíjba beépülő emelést és plusz mintegy 12 ezer forint egyszeri kifizetését jelenti. „Az emelt nyugdíjat, illetve a prémiumot novemberben kapják meg a nyugdíjasok” – mondta Varga Mihály. A legutóbbi kormányinfón pedig Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról: dolgoznak azon, hogy decemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak a nyugdíjasok, ez a következő hónapok gazdasági adatain múlik.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja vélhetően teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugellátásban részesülőknek. Az idei első félévben a GDP növekedése 3,6 százalék volt, a kormány előrejelzése az egész évre 4,1 százalék. Az idén a költségvetési törvényben meghatározott, tervezett infláció mértéke 1,6 százalék, ugyanakkor a fogyasztói árak az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban. Az idén januárban a nyugdíjakat 1,6 százalékkal emelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.