Egyelőre nem váltják ki a drága robotok az olcsó emberi munkaerőt

A pénz miatt kétszer is meggondolják, hogy lecseréljék-e az embereket drága gépekre.

MN
2017. 10. 17. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cégek visszajelzései alapján nem valószínű, hogy a jelenleg elérhető olcsó emberi munkaerőt a közeljövőben kiváltanák drágább technológiákkal, egyelőre nem érné meg – hangsúlyozta Nábelek Fruzsina, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzője a keddi Népszavában.

Az automatizáció Magyarországon a munkahelyek 12 százalékát válthatná ki, ami több mint félmillió foglalkoztatottat érintene. A GVI elemzése szerint 55 foglalkozás kiváltható lenne az új technológiákkal. A szakmák 33 százaléka ipari, 20 százaléka irodai, adminisztratív jellegű.

Ám ez csak elmélet: hogy mindez a valóságban is így alakul-e, az attól is függ, hogyan reagálnak a cégek – emelte ki Nábelek Fruzsina, aki szerint munkaerőhiánnyal főként a kisebb, 20–49 főt foglalkoztató cégek küzdenek, nekik pedig nincsenek forrásaik a drága technológiákra.

Egyes régiókban a többihez képest olcsó a munkaerő, így ott kétszer is meggondolják, hogy lecseréljék-e az embereket drága gépekre. Inkább küzdenek a munkaerőhiány okozta gondokkal, a fogékonyabbak viszont érdeklődnek a HR-esek új megoldásai iránt. Egyre többen belátják, hogy a tehetséges szakemberekért folyik a harc, s aki nem tudja őket megnyerni, lemarad a piaci versenyben – fogalmazott Tóth Gergely, a HR-Fest alapítója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.