Egyre több nyugdíjat fizetnek külföldre Németországból

Az 1960-as évektől ott dolgozó vendégmunkások egy része már nyugdíjba ment, a németek pedig elköltöznek.

MN
2017. 10. 21. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1990-es újraegyesítés óta a kétszeresére nőtt Németországban a külföldre kifizetett nyugdíjak aránya – írja a Rheinische Post. A nyugdíjbiztosító adatai szerint ma már 1,76 millió embernek utal járadékot a német állam, ez az összes nyugdíj 7 százaléka. A legtöbb német nyugdíj dél-európai országokba áramlik: Olaszországba (373 ezer), Spanyolországba (226 ezer), Görögországba (100 ezer) és Franciaországba (87 ezer), de Törökországban is csaknem 70 ezer ember él német nyugdíjból – az átlagos kifizetés havonta 305 euró, vagyis körülbelül 95 ezer forint.

A növekedés nagyrészt annak tudható be, hogy az 1960-as évektől nagyon sok vendégmunkás élt és dolgozott Németországban, így ott is szerzett nyugdíjjogosultságot. Közülük sokan már elérték a nyugdíjkorhatárt, és hazatértek, így a nyugdíjat utánuk küldik. A külföldön élő nyugdíjasok 13 százaléka viszont német állampolgár, akik általában kényelmi okokból költöztek külföldre. A legtöbb német állampolgárságú nyugdíjas Svájcban él, de népszerű célpont Olaszország, a spanyolországi Mallorca vagy az alacsony árak miatt Görögország és a keleti tagállamok is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.