Furcsa beszámolót adott ki Mészáros Lőrinc tőzsdei cége

Több mint 2,6 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el a Konzum-csoport az első fél évben.

MN
2017. 10. 01. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 2,6 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó Konzum-csoport az első fél évben – derült ki a Konzum Nyrt. által a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett beszámolóból.

Nem csak első ránézésre tartalmaz furcsa számokat egyébként a Konzum eredménykimutatása: az értékesítés nettó árbevétele csak 37,2 millió forint volt, miközben az adózott eredmény 2,6 milliárd forintot ért el, a teljes átfogó jövedelem (a közgazdaságtanban nem ismert fogalom – a szerk.) pedig 4,185 milliárd forint volt az első fél évben, de a furcsaságokra természetesen van magyarázat.

A vállalat nettó árbevételében csak a Konzum-csoport alapkezelői tevékenységéből származó bevételek vannak feltüntetve, míg az átfogóeredmény-kimutatásban a társvállalatok eredménye 2,88 milliárd forinttal jelenik meg. Az eredmény 95 százalékát a turisztikai tevékenység adta. A 4,19 milliárd forintos jövedelem a cég szerint úgy jön ki, hogy abban – a 2,6 milliárd forintos adózott eredményen felül – a másik sikeres Mészáros-közeli tőzsdei cégben, az Opus Groupban lévő részesedés valós értéken kimutatása miatti 1,57 milliárd forintos átértékelés is benne van. Vagyis a Konzum másfél milliárd forintra értékeli az Opusban lévő befektetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.