Késik az étel- és italautomaták bekötése

Meghívásos eljárás után kormányközeli cég üzemelteti majd a felügyeleti egységeket.

Horváth Attila
2017. 10. 05. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint egy horvát cég kezdte gyártani az úgynevezett automata felügyeleti egységeket (afe), amelyekkel a hazai étel- és italautomatákat fogják bekötni az adóhivatalhoz. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, ezek bekötésére ugyanakkor már magyar céget – vagy cégeket – jelölnek ki. A meghívásos közbeszerzésre hárman jelentkeztek, ebből két társaság felelt meg a követelményeknek, a Tigra Kft. és a Sagemcom Magyarország Kft.

Mindkettő ismerős lehet korábbi híradásokból. A Tigra ügyvezetője Vertán György, aki annak idején a Deutsch Tamás-féle internetkonzultáció honlapjáért felelt, egy másik cége pedig korábban kormányzati szervek részére végzett átvilágításokat. Az Origo.hu korábbi cikke szerint a Tigra számos kormányzati megrendelést kapott, dolgozott több minisztériumnak és a Magyar Közútnak is. A Sagemcom ügyvezető igazgatója, Dubi Zoltán az egykori Népszabadság cikke szerint a szocialista kormányok alatt nyert el milliárdos közbeszerzéseket, az utóbbi években pedig az online pénztárgépbizniszben volt érdekelt. A cég az adóügyi ellenőrző egységek fejlesztésében jeleskedett. Dubi emellett kisebbségi tulajdonosa volt a TSDM Holding Kft.-nek is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István alapított.

A pályázatról, annak anyagi vonzatáról, a nyertes személyéről kerestük az online rendszerek felügyeletével megbízott Magyar Postát, a nemzetgazdasági tárcát és az adóhivatalt is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

 

De nemcsak lapunk, az automatás szakma is hiába vár felvilágosítást a rájuk váró feladatok kapcsán, a szaktárca három hónapja nem reagál a megkeresésükre. – Egyszerűen annyit közöltek, hogy nincs idejük velünk foglalkozni, túl elfoglaltak ehhez. A postától azt az információt kaptam a héten, hogy 20 ezer automatára érkezett hozzájuk támogatási igény – mondta lapunknak Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Automatánként 120 ezer forintra lehet támogatást kérni. A pénzt a posta kapja majd meg a tárcától, az összeget a szervezet vonja le a győztes vállalkozók költségeiből. Hogy ez pontosan hogy működik majd, arról sem tud túl sokat a szakma. Szöllősi Balázs úgy tudja, a mintegy 35 ezer Magyarországon üzemelő automatára 27 ezer regisztráció érkezett meg nyáron a postához. Közülük 7 ezren nem kértek támogatást. Az elnök elmondta, eddig 14 ezer szerkezetről állapították meg, hogy be lehet kötni, 2 ezernek még zajlik a vizsgálata. 270-ről kimondták, nem alkalmasak arra, hogy bekössék az adóhivatalhoz, 10 ezer esetben pedig hiánypótlást küldtek ki. Egy egység költsége egyébként 130–140 ezer forint körül van, ehhez jön még az 5 ezer forintos havidíj, ami irreálisan magas összeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.