Matolcsy ezúttal 260 millió osztott ki, kaptak a jezsuiták is

Ötvenmillió forint támogatást kapott a jegybank saját alapítványa, de a jezsuita rend kutatóintézete is jól járt.

Vég Márton
2017. 10. 12. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az év első három hónapjában egymilliárd forintot, a második három hónapban szerény 217,3 millió forintot adományozott, a júliustól szeptemberig tartó időszakban megint egy kicsit gálánsabb lett a jegybank, és 260 millió forintot osztott szét ötmillió forint feletti támogatások jogcímén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett listából. A jegybanknak ezúttal kicsit maga felé hajlott a keze, ugyanis a legtöbb támogatást, 50 millió forintot az Alapítvány a Közjóért nevű, saját alapítványának adta. A második helyen pedig a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) áll, 26 millió forinttal. Az MKT elnöke Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának tagja, aki havi hárommillió forint fizetést kap a jegybanktól. Az MKT elég színes társaság, hiszen örökös elnöke Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke (1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke), hat alelnöke között pedig ott találjuk Balázs Péter volt külügyminisztert, a CEU egyetemi tanárát, valamint Patai Mihályt, a bankszövetség elnökét, akinek – sajtóértesülések szerint – várbeli luxuslakását használhatta Matolcsy György, az MNB elnöke, bár ezt Patai később tagadta.

Érdekes, hogy 14 millió forintot kapott a Matolcsy György által vezetett MNB-től a Társadalmi Reflexió Intézet. A Magyar Jezsuita Rend kutatóintézete a közelmúltban arról lett híres, hogy ők adták a pénzt az Osiris Kiadónak a Hegymenet című könyv kiadására. A könyvet eredetileg a Magyar Tudományos Akadémia adta volna ki, de végül visszavonták a támogatásukat. A Hegymenet szerzői között közismerten jobboldali értelmiségiek, valamint  Orbán Viktor több egykori szövetségese is feltűnik, mint Tölgyessy Péter, Mellár Tamás vagy Urbán László. Nincs rá valószínűleg logikus magyarázat, hogy vajon miért pont a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete kapott 7,6 millió forintot az MNB-től.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.