Nem éreznek politikai hátszelet a Mészáros-körhöz tartozó cukorgyárnál

Hónapok alatt több tízmilliárdos állami hitel és forrás érkezett a cukorgyár terveire; később Mészáros Lőrinc is megjelent.

MN
2017. 10. 16. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiszapüspökiben felépült gabonafeldolgozó és izocukorgyár Európa egyik legmodernebb, legnagyobb izocukorgyára lesz, politikai támogatás nélkül épült fel, és a sajtóhíresztelésekkel ellentétben nem kapott 44 milliárd forintos állami támogatást – mondta Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek.

Az MTI-ben is szemlézett cikkben az ügyvezető az ellenzéki sajtó – így a Magyar Nemzet értesüléseire – reagált. Lapunk írta meg ugyanis először, hogy a Kall a cukorgyár terveire úgy kapott 2015 februárjában 35 milliárdos hitelt az MKB Banktól és az Eximbanktól, majd 2017 áprilisában 9,2 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatást, hogy a cég korábban nem végzett érdemben üzleti tevékenységet.

A Kall Ingredients 2017 júniusában Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonába került – a felcsúti milliárdos egyik cége pedig szintén júniusban szerezte meg az MKB Bank felét.

Zahola-Pollák Vanda mindebben nem lát politikai hátszelet, saját számításai pedig eltérnek a Magyar Nemzet értesüléseitől. Az ügyvezető a Magyar Időknek azt mondta, hogy hatmilliárdos önerővel kezdtek a vállalkozásba – és csak közel 30 milliárdos hitelt vettek fel a két állami banktól. Ehhez járult hozzá a 9,2 milliárdos vissza nem térítendő állami forrás, amit csak szigorú pályázati értékelés után kaptak meg.

Zahola-Pollák hozzátette, cégük azért is részesülhetett kormányzati támogatásban, mert a gyár 1300 új munkahelyet létesít a szolnoki térségben.

Az üzem tevékenysége emellett az Exim számításai szerint 185 milliárd forinttal növeli a magyar GDP-t, a megnövekedett bérjövedelem, a nyereség és a fogyasztás után fizetendő adók a költségvetés bevételeit 39,9 milliárd forinttal emelik. Vállalták azt is, hogy fix árbevételt produkálnak, vagyis komoly gazdasági teljesítményt felmutató piaci szereplőt hoznak létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.