Nyilatkozatstop Tesco-ügyben

A szakszervezetek jövő héten az Auchannel is hasonló tárgyalásokat folytatnak, a dolgozók ott is elégedetlenek.

Horváth Attila
2017. 10. 03. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra tárgyaltunk a Tescóval, és abban állapodtunk meg, hogy egyelőre nem árulunk el részleteket az egyeztetésekről, csak jövő pénteken – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling Józsefék a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen hétfőn egyeztettek a brit multicéggel sztrájkköveteléseikről, azaz a béremelésről, a létszámbővítésről és a régóta a cégnél dolgozó munkavállalók anyagi megbecsüléséről. A tárgyalás tényét lapunknak a Tesco is megerősítette, további részleteket azonban nem közölt. Más forrásokból úgy tudjuk, azért kellett elhalasztani a tárgyalást, mert még mindig nem sikerült megegyezniük. Mint ismert, a szakszervezetek 25 százalékos béremelést és 15 százalékos létszámbővítést követelnek, szeptember 8-án és 9-én pedig 4-5 ezer dolgozó teljes munkaleállással demonstrált. Azóta a bérben már közeledtek az álláspontok, a legkevesebbet kereső munkavállaló is megkapja a 179 ezer forintos bruttó fizetést, amihez sok helyen még terület alapú kiegészítés is jár, Szombathelyen például 16 ezer forint. A KASZ egyébként nem látja semmi jelét annak, hogy – amint arról a Magyar Idők című kormányparti napilap beszámolt – a Tesco ki akarna vonulni az országból, ezt az áruházlánc is cáfolta. Sáling József lapunknak elmondta, a jövő héten az Auchannel is hasonló tárgyalásokat folytatnak, a dolgozók ott is elégedetlenek a bérekkel és a létszámmal. (H. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.