Varga Mihály: A gazdaság rugalmassága szükséges a nemzetek sikeréhez

A Sikeres Vállalkozásokért díjat a cégek ösztönzéséért alapították.

MN
2017. 10. 20. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály szerint azon múlhat a nemzetek sikere, hogy meg tudják-e teremteni saját alkalmazkodó- és versenyképességüket, a gazdaság rugalmassága a döntő tényező. A nemzetgazdasági miniszter egy díjátadó ünnepségen mondta ezt pénteken Budapesten – írja az MTI. A szeptember és október legsikeresebb vállalkozásainak díjazásán kiemelte, Magyarország számára jó hír, hogy ma már nemcsak a természeti erőforrásokkal való ellátottság határozza meg egy ország gazdasági potenciálját, azok az országok is sikeresek lehetnek, amelyek szellemi képessége – például a vezetői adottságok, az oktatási rendszer, a gazdasági alkalmazkodóképesség – átlag feletti. A Sikeres Vállalkozásokért díjnak is az az egyik alapvető funkciója, hogy olyan példákat mutasson, amelyeken keresztül más cégek is sikeresebbé válhatnak.

A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar vállalkozások innovációs, menedzselési, valamint döntéshozatali képessége, a vállalkozáson belüli együttműködés az elmúlt években javult. Ez összefügg azzal, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán van, nő a gazdasági teljesítmény – éves szinten 3,5-4,0 százalék körül –, az államháztartás stabilabb, a foglalkoztatás bővül, a munkanélküliség csökken, miközben egyre több ágazatban már a munkaerőhiány okoz gondot. A gazdaság új problémákkal, kihívásokkal néz szembe, ami örömteli – mondta Varga. Kellemesebb ugyanis például a munkaerő pótlásáról gondoskodni, mint szembesülni a 12 százalékos munkanélküliséggel. A kormány a hiányzó munkaerő pótlásának megoldását nem abban látja, hogy az ország nagyobb mértékben támaszkodjon a külföldi munkaerőre. Hozzátette, már megvan a lehetőség arra, hogy a magasabb bérrel, magasabb jövedelemmel a munkaerőt az országban lehessen tartani, illetve a hiányzó munkaerő átképzéssel is pótolható részben a közfoglalkoztatottak, részben a munkanélküliek köréből.

A modernizációval, a fejlesztésekkel és az automatizálással is ki lehet váltani a munkaerőt, ezt a kormány különböző programokkal, a vállalkozói környezet javításával is támogatja. És azért is, hogy a magyar vállalkozások közül minél több váljon első és második körös beszállítóvá, és így kiléphessen az ország határain túli piacokra – tette hozzá. Emellett a magyar vállalkozások fejlődését ösztönzi a nagyvállalati beruházási támogatási program is – húzta alá Varga Mihály, jelezve, a kormány kész a magyar építőipar nagy szereplőivel érdemi párbeszédet folytatni az ágazati munkaerőhiány megoldásáról.

A hónap beruházója szeptemberben az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei-csoport leányvállalata, a Mapei Kft. volt, a hónap kis- és középvállalkozása az egyebek mellett alumínium nyílászárókat gyártó Nordikal Tervező és Szolgáltató Kft. lett, a hónap startup vállalata az agy-számítógép kapcsolaton alapuló mobilalkalmazások fejlesztésével foglalkozó Mindtech Kft. Októberben ha ónap beruházója a lakásvilágítás gyártásával foglalkozó Eglo Magyarország Kft., a hónap kis- és középvállalkozása a szoftverfejlesztő Precognox Informatikai Kft., a hónap startup vállalata a tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott Electromega Kft. lett.

A Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért idei országos fordulójának nyertese az egyebek mellett a vállalkozói szemléletmód széles körű terjesztésével foglalkozó Enterprise Hungary Nonprofit Kft. lett. A második továbbjutó az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.