Visszautasítja a Tesco, hogy kivonulna tőlünk

A társaság közleménye szerint folytatni fogja az egyeztetést a szakszervezetekkel.

MN-Összeállítás
2017. 10. 02. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tescónak nincs szándékában kivonulni Magyarországról, továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – közölte lapunkkal a cég a Magyar Idők értesülései nyomán. A kormánypárti napilap számolt be arról, hogy kivonulhat a társaság Magyarországról. Információik szerint a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, ha kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók és sztrájkokkal tizedelik meg a napi bevételeket. A lap szerint veszteségek miatt a Tesco egész Európában racionalizálja a létszámot, korábban 49 angliai és 13 magyar áruházat is bezártak.

Délután folytatódtak a tárgyalások a Tescóval a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között. Ezen a Tesco tájékoztatása szerint abban maradtak, hogy október 13-án újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A Tesco egyébként a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést, erre kellett reagálniuk hétfőig.

A KASZ vezetője, Sáling József lapunknak korábban arról számolt be, hogy a Tesco elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. Hangsúlyozta, hogy a területi kiegészítéseknek köszönhetően sok városban így már 200 ezer közelében járnak a bérek az üzletláncnál. A szakszervezeti vezető szerint a létszámról és a jövő évi béremelésekről kell megállapodniuk. – A tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött Szekszárdon. Ennek célja, hogy boltokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot – jelentette ki.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke pedig azt közölte, hogy a Tesco által átküldött jelentésben szervezete szerint a 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül. Szerinte az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat.

Ahogy beszámoltunk róla, a Tesco-dolgozók szeptember 9-én és 10-én magasabb fizetésért és létszámbővítésért sztrájkoltak. Négy-ötezren letették a munkát. Azóta úgy tűnt, hogy a tárgyalások jó irányba haladnak, a cég azt is megígérte, hogy visszamenőleg rendezné egyes dolgozók béremelését.

Botrány Londonban

Újabb fejezetéhez érkezett a könyvelési botrány a Tescónál, a bíróságon folytatódik az ügy – tette közzé a Portfólió.hu. A brit kiskereskedelmi óriás három korábbi vezetője manipulálhatta a profitszámokat, és félrevezethette a részvénypiaci befektetőket. Az ügyészek a brit leányvállalat egykori vezetőjét, Christopher Bush-t, a pénzügyi igazgatót, Carl Rogberget és az élelmiszeripari részleg vezetőjét, John Scoulert gyanúsítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.