Online kaszinók: a bíróság szerint is jogellenes volt a külföldiek korlátozása

A döntés több száz per kimenetelére lehet hatással.

MN
2017. 11. 30. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert nyert a magyar állammal szemben az Unibet: a céget képviselő bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda közleményben azt írta, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai jogerős ítélete értelmében Magyarország megsértette az online szerencsejáték szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot, és jogellenesen járt el akkor, amikor a külföldi szolgáltatókat bírsággal sújtotta, illetve a weboldalaikhoz történő hozzáférést korlátozta. A döntés több száz per kimenetelére hatással lehet – fűzték hozzá.

A bírósági döntés értelmében Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát, és sérült az átláthatóság követelménye is.

„A bíróság tegnapi döntésének alapvető fontosságot tulajdonítunk, mert az nagyban befolyásolhatja a hazai online szerencsejáték szabályozásának alakulását. Bízunk abban is, az ítéletre a magyar bíróság előtt jelenleg folyamatban levő több száz perben eredményesen lehet majd támaszkodni. Az online szerencsejáték területén az uniós jog szigorú követelményeket támaszt a nemzeti szabályozást illetően. Az egyes tagállamok által alkotott szabályozásnak azonban minden körülmények között transzparensnek, arányosnak és diszkriminációmentesnek kell lennie. A megfelelő, uniós joggal összhangban álló magyar szabályozás kialakítása mindannyiunk közös érdeke” – fogalmazott Jádi Németh Andrea, az ügyvédi iroda ügyvezető partnere.

Mint megírtuk, a szerencsejáték-piacot az elmúlt években úgy alakította át az állam, hogy gyakorlatilag most csak saját magát kellene ellenőriznie. A Szerencsejáték Zrt. állami tulajdonban van, és volt fideszes képviselő a vezérigazgatója, a lóversenyt szintén állami cég szervezi, nyerőgépek pedig csak az állam által kiadott koncessziók alapján működő kaszinókban üzemelhetnek. Az öt budapesti kaszinó Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz tartozik, a győri és a vélhetően november közepén nyitó pécsi kaszinó pedig Kruppa Zsolthoz. Utóbbi üzletember sok szállal kötődik Seszták Miklós miniszterhez, például kisvárdai cégeiknek azonos a telephelyük, feleségeik pedig több cégben is társtulajdonosok.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az online szerencsejáték hazai szabályozása az Európai Unió Bírósága szerint jogellenes, mert kizárja a piacról a külföldi szereplőket. A bíróság még 2014-ben állapította meg, hogy a máltai bejegyzésű, többek között távszerencsejáték-szervezéssel is foglalkozó Unibet International nevű társaság magyar nyelvű internetes oldalakon szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújt, noha nem rendelkezik a tevékenység gyakorlásához szükséges magyarországi engedéllyel. A kormány kitiltotta a céget, vele együtt az összes külföldi szerencsejáték-, póker- és sportfogadási oldalt. Ehhez jön még hozzá, hogy csak az szervezhet Magyarországon szerencsejátékot, akinek van saját kaszinója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.