Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A magyarországi IKEA nem érintett az adócsalási ügyben

Az uniós vizsgálat az Inter IKEA Systems B. V. ellen indult.

MN
2017. 12. 19. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IKEA-csoport minden piacon a törvényeket betartva adózik – hangsúlyozta az áruházlánc arra a hírre reagálva, miszerint az Európai Bizottság adócsalás vádjával vizsgálatot indított az Inter IKEA Systems B. V. ellen. A közlemény szerint az IKEA-csoport, amelynek tagja az IKEA magyarországi vállalata, az IKEA Lakberendezési Kft. is, hétfőn értesült a vizsgálatról.

Mint írták, amikor a 80-as években az IKEA terjeszkedni kezdett, a cégalapító Ingvar Kamprad úgy döntött, hogy az IKEA koncepcióját meg kell védeni, hogy az a  franchise-rendszerben működő piacokon minden vásárlónak ugyanazt jelentse. Így jött létre az Inter IKEA Systems B. V., amely az egyes IKEA-piacokon biztosítja a tudást, fejleszti a koncepciót, és segíti annak megvalósulását.

Az IKEA-csoport, amelynek alvállalata az INGKA Holding B. V., franchise-együttműködésben dolgozik az Inter IKEA Systems B. V. vállalattal, és a koncepció használatáért minden piac jogdíjat fizet.

Ebbe a csoportba tartozik Magyarország és Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Japán, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok.

Az IKEA-csoport egyike az összesen tizenegy nagy franchise-vállalatnak, és minden piacon a törvényeket betartva adózik. A 2017. pénzügyi évben az IKEA-csoport 1,3 milliárd euró adót fizetett be. Az IKEA a magyar piacon is betart minden adózással kapcsolatos előírást, a 2016. lezárt gazdasági évben 741,8 millió forintnyi társasági adót fizetett be, a 2017. gazdasági évben pedig előzetes adatok szerint több mint 650 millió forintnyi társasági adót fizet be – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.