Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Debrecen–Moszkva: két és fél óra

Növekvő orosz érdeklődést elégít ki a Wizz Air új járata. Szeretik a régiós termálfürdőket.

Bodacz Péter
2017. 12. 19. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagypolitikai trendeknek megfelelően a Wizz Air is erősíti hazánk és Oroszország kapcsolatát, a diszkont-légitársaság ugyanis tegnap elindította Debrecen és Moszkva közötti menetrend szerinti járatát. A gépek hetente kétszer, hétfőn és pénteken közlekednek a két város között, a kezdő jegyár 5990 forint.

Nem ez az első járat, amely valamely hazai vidéki repülőtér és Oroszország között közlekedik, hiszen szezonális jelleggel a Balaton melletti Sármellékre is jártak az orosz UTair gépei Moszkvából. A menetrend szerinti Debrecen–Moszkva járat népszerű lehet, mivel a régió más repülőterei – a kelet-szlovákiai Kassa, Kolozsvár, vagy pedig Kárpátalja – nem tart fenn közvetlen moszkvai légi összeköttetést. Erre hívta fel a figyelmet Herdon István, a Debrecen Airportot üzemeltető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója is, aki a járatindítás alkalmából hangsúlyozta: a kelet-magyarországi, kárpátaljai, partiumi és kelet-szlovákiai utazók két és fél óra alatt közvetlenül eljuthatnak az orosz fővárosba, míg az üzleti utasok, turisták és diákok számára a régió a gazdag wellness-, rekreációs és kulturális kínálata, termálfürdői miatt lehet vonzó.

Talán nem véletlen, hogy a Debreceni Egyetem augusztusban – nem kis felháborodást kiváltva – úgy döntött, díszpolgárává fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A Wizz Air kínálatában egyébként ez a harmadik oroszországi desztináció: Budapest és Moszkva között már évek óta repül a társaság, míg a Budapest–Szentpétervár-járat az idén nyár vége óta szerepel a menetrendben.

Debrecen repülőterének forgalma ebben az évben jelentősen bővült: novemberben a tavalyi év azonos időszakához képest 26 százalékkal több, 22 ezer utas vette igénybe Magyarország második legforgalmasabb repülőterét. A tavalyi 284 ezres utasszám után idén 320 ezer fős forgalomról szólnak a prognózisok. A repülőtéren a Wizz Air és a Lufthansa van jelen állandó jelleggel, Moszkva mellett Tel-Avivba, Londonba, Malmőbe, Münchenbe, Eindhovenbe, Milánóba és Párizsba lehet eljutni közvetlen járattal. Emellett a forgalmat számos charterjárat is növeli szezonális jelleggel. Az Európai Bizottság egyébiránt a napokban hagyta jóvá a létesítmény fejlesztésére szánt 3,8 millió eurós (1,2 milliárd forintos) állami támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.