Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Elcsalt eurómilliárdok után kutat az EU az IKEA-nál

A holland adószabályok lehetővé tették, hogy közel egymilliárd eurót spóroljon meg a bútorkereskedő cég.

MN
2017. 12. 18. 12:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos vizsgálatot indít az Európai Bizottság az IKEA bútorkereskedő óriáscég adózási gyakorlata miatt – jelentette be Margrethe Vestager versenyügyekért felelős biztos. A vizsgálat illeszkedik abba a sorba, amely a multinacionális cégek adóelkerülési módszereit és Hollandia adójogszabályait célozza – utóbbi teszi ugyanis lehetővé, hogy a nagyvállalatok eurómilliárdokat spóroljanak meg más tagállamokban.

Az IKEA ugyan svéd alapítású, a cégcsoport központja, a franchise-jogok élvezője jelenleg már Hollandiában található. Az egyéb európai IKEA társaságok pedig ennek a vállalatnak fizetnek a név használatáért, vagyis a nyereségüket nagyrészt átszivattyúzzák Hollandiába. A bizottság vizsgálata alapvetően két holland rendeletre terjed ki, amely lehetővé teszi, hogy az Inter IKEA Systems rendkívül kedvezményesen adózzon a nyeresége után, illetve részben Liechtensteinbe utalja át a pénzt.

Az IKEA adóelkerülési gyakorlatára zöld párti EP-képviselők hívták fel a figyelmet, akik tavaly februárban publikáltak egy jelentést. E szerint az IKEA cégek legalább egymilliárd euró (310 milliárd forint) adót spóroltak meg Európa-szerte ezzel a módszerrel az elmúlt hat évben. A jelentést akkor sem az IKEA, sem az Európai Bizottság nem kommentálta. Vestager már több hasonló vizsgálatot indított multicégek, illetve Írország és Luxemburg hasonló gyakorlata miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.