Jeremy Corbyn: Hazárdjátékosok ülnek a nagybankokban

Kiakadt a Morgan Stanley tanulmánya miatt a brit Munkáspárt vezetője.

MTI
2017. 12. 01. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeremy Corbyn csütörtök esti kifakadásának előzményeként a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege a brit politikai kockázatokról összeállított tanulmányában annak a véleményének adott hangot, hogy a brit piaci kilátásokra a belpolitikai fejlemények nagyobb kockázatnak tűnhetnek, mint az EU-tagság megszűnésének folyamata.

A Morgan Stanley elemzői szerint a brit belpolitikai helyzet befektetői szempontból is legalább olyan jelentőséggel bír, mint a brexit, tekintettel a Konzervatív Párt vezette kisebbségi kormány ingatag helyzetére, illetve az azzal kapcsolatban érzékelt kockázatokra, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve potenciálisan radikális gazdaságpolitikai irányváltásba kezdhet.

A legnagyobb brit baloldali ellenzéki erő vezetője a Morgan Stanley megállapításaira reagálva a Twitter üzenőportálon csütörtök este videón megjelent nyilatkozatában kijelentette: a Morgan Stanley-hez hasonló bankok nem irányíthatják Nagy-Britanniát, de mégis úgy gondolják, hogy ők irányítják, mivel jelenleg az általuk finanszírozott és az ő érdekeiket védelmező párt, vagyis a Konzervatív Párt van kormányon.

Jeremy Corbyn szerint a bankok kormányon is akarják tartani a konzervatívokat, mivel a toryk „részrehajló gazdaságpolitikája és a leggazdagabbak javára végrehajtott adócsökkenései nekik kedveznek”.

A Munkáspárt vezetője szerint „ezek ugyanazok a spekulánsok és hazárdjátékosok”, akik 2008-ban „összedöntötték” a gazdaságot, és utána „még nekünk kellett kihúznunk őket a bajból”. A bankok kapzsisága taszította válságba a világot, „és még mindig fizetjük ennek az árát”, mivel a konzervatívok a pénzügyi válság következményeit „felesleges és mélységesen káros megszorítások áterőltetésére” használták fel – tette hozzá.

Jeremy Corbyn szerint a Morgan Stanley vezérigazgatója tavaly 21,5 millió fontnak (7,6 milliárd forint) megfelelő fizetést vett fel, a City pénzügyi központjának bankjai pedig 15 milliárd (5,3 milliárd) font prémiumot fizettek ki alkalmazottaiknak, miközben a tanárok, a kórházi ápolók, a bolti és az építőipari dolgozók számára egyre nehezebb a megélhetés.

Corbyn kijelentette: a Munkáspárt kormányra készül, és „amikor a bankárok azt mondják, hogy fenyegetést jelentünk, akkor igazuk van: fenyegetést jelentünk arra a káros, bukott rendszerre, amelynek részrehajlása a keveseknek kedvez”.

A Munkáspárt tervei között szerepel egyebek mellett egy állami tulajdonban lévő befektetési bank létrehozása 500 milliárd font tőkével, amelyet a kereskedelmi bankok kikerülésével közvetlenül infrastruktúra-fejlesztési célokra lehetne fordítani. Egyes elemzői vélemények szerint ekkora tőkeösszeget legfeljebb a hitelpiacról lehetne előteremteni, vagyis a kezdeményezés ennyivel növelhetné a brit államadósságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.