Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kicsit késve, de a Toyota is beszáll az elektromos autók piacára

A Toyota eddig nem sürgette a tisztán elektromos hajtást, inkább a hibrid megoldásokat fejlesztette.

MN
2017. 12. 18. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Toyota Motor Corp tíz elektromos modellt tervez piacra dobni a 2020-as évek elején, először a kínai piacon, később globálisan – jelentette be a világ legnagyobb autógyártója. A tervek szerint 2025-re minden Toyota- vagy Lexus-modellből lesz teljesen elektromos változat.

A Toyota eddig nem sürgette a tisztán elektromos hajtást, inkább a hibrid – benzin és elektromos – megoldásokat fejlesztette, hiszen ezekkel is teljesíteni tudta a károsanyag-kibocsátási határértékeket. Úgy vélték, hogy a tisztán elektromos hajtás egyelőre drága és a hosszú töltési idő miatt kényelmetlen, ezért nem éri meg gyártani.

Más gyártók azonban erőltetett ütemben fejlesztik az elektromos autókat, és egyes államok is támogatják ezt: a legnagyobb és leggyorsabban bővülő autópiacon, Kínában például már előírták, hogy az új autók 10 százalékénak elektromos hajtásúnak kell lennie. Erre több gyártó is úgy reagált, hogy elektromos autók gyártását jelentette be helyi partnerek részvételével.

A Toyotának ugyanakkor van némi tapasztalata, hiszen a Prius nevű hibrid modelljüket már gyártják úgynevezett plug-in, vagyis hálózatról is tölthető változatban, így erre alapozhatnak. A japán óriáscég a fejlesztésben együttműködik a Mazdával és a Suzukival is, utóbbival például az indiai piacra fejlesztenek közös modellt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.