Korrupcióra gyanakszik a Microsoft

Az amerikai anyacég az elmúlt években átvilágíttatta magyarországi leányvállalatát.

MN
2017. 12. 12. 21:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupciógyanús ügyek miatt az amerikai anyacég, a Microsoft az elmúlt években átvilágíttatta magyarországi leányvállalatát – írja a 24.hu. A portál úgy véli, a belső nyomozás fő csapásiránya az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseinek áttekintése volt, és főként a Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt folytatott üzletmenetet vizsgálták.

Az eredményeket nem hozták nyilvánosságra, de közben komoly személyi változások történtek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében. A hirtelen távozók között volt a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktor, aki novemberben miniszteri biztosként kapott állást Lázár János miniszter mellett a Miniszterelnökségen. A Microsoft a kinevezés után az érintettek számára váratlanul felmondta a legnagyobb négy magyarországi partnere közül háromnak a szerződését, és egyik napról a másikra megvonta tőlük a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyüket. A 24.hu arra következtet, hogy ez a lépés nagy kárt okozhat az amerikai vállalatnak, mégis vállalta. A szóban forgó három cég a 13 milliárd forintos forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt., amelyek kiiktatása az utóbbi napokban komoly szervezési problémák elé állította az állami szerveket, ugyanis a magyar közigazgatás a Microsoft termékeire épül.

Romániában egy hasonló microsoftos vizsgálat az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyévé nőtte ki magát. A bíróság több két és hat év közötti, letöltendő börtönbüntetést, valamint 17 millió eurós vagyonelkobzást szabott ki kilenc egykori miniszterre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.