Mészáros Lőrincék beszállnak a CIG Pannóniába

Csavaros üzlet után 24,85 százalékos részesedést szereznek a magyar biztosítótársaságban.

MN
2017. 12. 12. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

23 466 020 darab 40 forint névértékű CIG Pannónia-törzsrészvény zártkörű kibocsátásáról és a társaság alaptőkéjének felemeléséről döntött a CIG olyan módon, hogy a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 8,2 milliárd forint összegben 350 forintos részvényáron lejegyezi az új kibocsátású részvényeket. A CIG szintén döntött arról, hogy 1 368 851 darab Konzum-részvényt vesz 3000 forintos részvényáron, ezeket a papírokat a Konzum szintén most bocsátja ki – derül ki a CIG Pannónia közleményéből.

Mészáros Lőrinc cége, a Konzum Nyrt. 350 forintos árfolyamon, 8,2 milliárd forintos tőkeemeléssel 24,85 százalékos tulajdont szerez a CIG Pannóniában.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatás szerint a Konzum PE Magántőkealap emellett új részvények forgalomba hozatalával 3000 forintos árfolyamon 1 368 851 darab részvényt értékesít a CIG Pannónia Nyrt.-nek. A tranzakciók lezárásához a CIG Pannónia januári közgyűlésének jóváhagyása mellett a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti eljárása is szükséges.

A Konzum Nyrt. számára a CIG Pannónia Nyrt.-ben tervezett több mint 8,2 milliárd forintos tőkeemeléshez szükséges forrást fele részben a Konzum PE Magántőkealap biztosítja. Az alap követelését 3000 forintos részvényárfolyamon kibocsátott új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum Nyrt. Az ily módon forgalomba hozott 1 368 851 darab új részvényt a Konzum PE Magántőkealap 3000 forintos meghatározott árfolyamon értékesíti a CIG Pannónia Nyrt.-nek.

Tehát a Konzum PE Magántőkealap 4 milliárd forintot ad kölcsön formájában a Konzum Nyrt.-nek, amiből a Konzum CIG-részvényeket jegyez le 350 forintos áron, majd a Konzum PE Magántőkealap a kölcsönt 3000 forinton saját tőkévé konvertálja. Utána a CIG Pannónia a tőkeemelésből Konzum Nyrt.-részvényeket vesz. Így a végén a Konzumnak lesz 8 milliárdnyi CIG-részvénye, a CIG Pannóniának pedig 4 milliárdnyi Konzum-részvénye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.