Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mészáros Lőrincék megveszik a Mátrai Erőművet

A tranzakcióhoz az energiahivatal engedélyére is szükség lesz.

MN
2017. 12. 14. 12:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. egyik leányvállalata és a cseh EP Power Europe, a. s. közösen létrehozott Mátra Energy Holding Zrt. a német RWE Power AG-tól – közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a cég.

Már korábban többször beszámolt arról a sajtó, hogy a felcsúti polgármester meg szeretné szerezni a legnagyobb széntüzelésű erőművet. A Hvg.hu szerdán írt arról, hogy a Mátra Energy Holding Zrt.-t a Budapesti Hőerőmű Zrt. budafoki székhelyére jegyezték be. A tranzakció teljesedéséhez a hatáskörrel rendelkező versenyfelügyeleti hatóságok aktusa és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélye is szükséges.

Az új társaság fele-fele részben a Mészáros egyik magántőkealapjához tartozó Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe, a. s. tulajdona. A fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes EP Hungary egy projekttársaság, amely közvetetten a cseh Energeticky a prumyslovy holding, a. s. kizárólagos irányítása alatt áll, ennek a cége a Mátra Energy részvényese is.

A Mátra Energyben Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.

A Mátrai Erőmű 73 százalékban a német RWE-EnBW csoport, 26 százalékban az MVM stratégiai tulajdonában áll, 1 százaléknyi részvény van egyéb kezekben. Az erőmű 2100 munkavállalóval, saját kitermelésű lignitből állít elő villamos energiát, a hazai áramtermelés 13 százalékáért felel. Forgalma a 94-102 milliárd forintos sávban maradt az elmúlt öt évben, amihez masszív, de csökkenő nyereség párosult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.