Mészáros üzlettársa most egy 14 milliárdos tendert nyert

A zalaegerszegi tesztpálya egy részét építheti Szíjj László érdekeltsége, a Duna Aszfalt.

Hava Nikita
2017. 12. 13. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb milliárdos közbeszerzést csípett el a Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt Kft. Most 14,8 milliárdért építhetik meg a zalaegerszegi járműipari tesztpálya eléréséhez szükséges utakat, hidakat és közúti csomópontokat. De a keretmegállapodásban az is szerepel, hogy a cég építheti meg a tesztpálya bizonyos szakaszait is – derült ki a szerdai Közbeszerzési Értesítőből.

A Duna Aszfalt korábban már nyert gyorsított eljárásban egy 3,3 milliárd forintos megbízást. Az összesen 40 milliárdos beruházásból a ZÁÉV Zrt. hasított magának egy nagyobb darabkát. A cég a kiszolgálóépület és technikai épület tervezésére és kivitelezésére kiírt tendert vitte el nettó 2,3 milliárd forintért.

A 250 hektáron elterülő tesztpálya építését tavaly határozta el a kormány, azt egy állami tulajdonú cég, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. valósítja meg. Mindennek előzménye, hogy a kormány 2016-ban hozta meg a döntést, Zalaegerszegen épül fel az az Európában is egyedülállónak számító létesítmény, amely lehetőséget ad a gyártóknak önvezető technológiák tesztelésére. A fejlesztésre 42 milliárd forintot különített el a kabinet, és úgy tervezik, jövő nyárra készül el.

A pálya május 19-i alapkőletételén Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Magyarország felkerül a járműipari kutatás-fejlesztés és tesztelés világtérképére, mi, magyarok pedig teszünk egy lépést, hogy Közép-Európa egyik járműipari fellegvárává váljunk”, illetve ezzel „az ipari forradalmat engedjük be ebbe a térségbe”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.