Mindenhez ért Mészáros Lőrinc, újabb milliárdok repültek hozzá

Vízgazdálkodási projektekben szinte verhetetlen a felcsúti vállalkozó.

Hava Nikita
2017. 12. 18. 5:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony előtt is csak úgy záporoznak a megrendelések, ha Mészáros Lőrincről van szó: a napokban újabb többmilliárdos uniós közbeszerzést nyert el cége, a Mészáros és Mészáros Kft. A közbeszerzési adatbázisban található szerződés szerint a felcsúti polgármester cége a Kötiviép’B Kft.-vel közösen nettó 21,5 milliárd forintért rehabilitálja a Mosoni-Duna torkolati szakaszát. A nyertesek, amellett, hogy az egyik csatornaágat áthelyezik, kikotorják a medret, hajózsilipeket alakítanak ki, egy kiszolgáló építményt is felhúznak, Torda szigetére árvízvédelmi gátat építenek, valamint szinte az egész partszakaszt feltöltik.

A beruházás kivitelezésére még két cég jelentkezett, de azt az értékelőlapok szerint az A-Híd és a Szabadics Közmű is több pénzért vállalta volna. Utóbbiak azért is kaptak kevesebb pontot, mert nem alkalmaznak annyi vízügyes szakembert, mint a győztes konzorcium.

Az eredeti kiírás szerint a projekt 41 hónapig fog tartani, így 2021 nyarára kell elkészülnie.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy a milliárdos vállalkozónak nem ez az első vízi beruházása. A Mészáros és Mészáros Kft. a vitatott 420 milliárdos víziközmű-megatender keretében szinte az egész Észak-Magyarország régiót felújíthatja. A gigatenderből négy térség mintegy negyven településén valósulhatnak meg csatorna- és szennyvízhálózat-fejlesztési munkák. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családi cége és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma Bicskén és környékén hat és fél milliárdért végzi el a munkát. Mészárosék Egerben is közel ötmilliárdért fejlesztik a szennyvízhálózatot, de a Mészáros és Mészáros Kft. fektetheti le a csatornát Gyöngyösön is. A minden eddiginél nagyobb tender kapcsán már nyáron itt vizsgálódtak az uniós auditorok, akik azt állapították meg, hogy a közbeszerzési irányítási és ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, ezért a létező legrosszabb, négyes osztályzatot adták rá. Nem csoda, hiszen az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda által eddig kiosztott hatalmas összeg jó részét Mészáros Lőrinc cégbirodalmának központi vállalata, a Mészáros és Mészáros Kft. szerezte meg, miután az Euroaszfalttal közösen már mintegy 30 milliárd forintnyi megbízást kapott.

A legutóbbi vízügyekkel kapcsolatos közbeszerzést novemberben vitte el a Mészáros és Mészáros Kft., amikor a váci szennyvíztisztító telep fejlesztésére kiírt pályázatot nyerte el. Akkor a cég és az egykori Betonút-csoporthoz köthető EuroAszfalt Kft. konzorciuma nettó 4,43 milliárd forintért vállalta az európai uniós forrásból finanszírozott munkát, amely során jelentősen (napi 9600 köbméterről 15 ezer köbméterre) kell növelni a szennyvíztisztító kapacitását. Ezenkívül a Békés-Drén Kft.-vel vitt el még egy közbeszerzést, amelyet az árvízvédelmi fővédvonalakon történő kivitelezési munkákra írtak ki; a cégek mintegy 9,1 milliárd forintból végzik el munkát.

Tűzhelygyárat támogat a nemzetgazdasági tárca

A salgótarjáni Wamsler SE háztartástechnikai cég múlt pénteken 1,786 milliárd forint összegű támogatási szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) – közölte a tulajdonos, az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég a támogatási szerződést az Intelligens gyártó és innovációs központ létrehozása a Wamsler SE Részvénytársaságnál a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében nevű projekt megvalósítására kapta. A Wamsler a mintegy 3,572 milliárd forint összköltségű projekt megvalósításához veszi igénybe a támogatást. A projekt keretében a vállalat termelésifolyamat-reorganizációt hajt végre, gyártócsarnokokat épít, és korszerűsíti termelési eszközeit, valamint bővíti kapacitását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.