Részleges felfüggesztést kapott a Divinus Alapkezelő

A jegybank 10 milliós bírsággal és portfóliókezelési programjának felfüggesztésével sújtja a Divinust.

MN
2017. 12. 12. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. kollektív portfóliókezelési, illetve egyes kiegészítő tevékenységeit – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A jegybank 10 millió forint bírságot is kiszabott a társaságra, és kötelezte a jogszabályszerű működésre, illetve a kezelt befektetési alapok másik – azok kezelésére jogosult – alapkezelőnek történő átadására.

Az intézkedésekre azután került sor, hogy az MNB a hivatalból indított átfogó vizsgálata során megállapította: a vállalat kollektív portfóliókezelési tevékenysége több szempontból nem felelt meg a jelenlegi, valamint a potenciális jövőbeli befektetők védelmét biztosító garanciális jogi előírásoknak.

A társaság ugyanis nem működtet megfelelő kockázatkezelési rendszert, és nem rendelkezik olyan belső ellenőrzési mechanizmussal, amely biztosítaná, hogy az alapkezelő valamennyi működési területén megfeleljen a döntéseknek és az eljárásoknak. Emellett az alapkezelőnél a jogszabályi kötelezettségeinek ellenőrzésére hivatott állandó és hatékony megfelelőségi funkciót sem alakították ki. Az MNB azt is megállapította, hogy a Divinus nem dokumentálta a befektetési alapok kezelése során hozott befektetési döntéseit, megakadályozva ezzel azok utólagos jegybanki ellenőrizhetőségét.

Az érintett befektetési alapok befektetőit és befektetésüket az alapok kezelésének átadása nem érinti. A részbeni felfüggesztés az alapok átadásának, illetve a jogszabályszerű működés biztosításának igazolt teljesítéséig tart. A társaság súlya a tőkepiacon csekély – jegyzi meg az MNB.

A felfüggesztés ideje alatt a Divinus Alapkezelő az általa kezelt befektetési alapok befektetési jegyeit nem forgalmazhatja, az alapok portfóliójába tartozó eszközöknél – a fennálló kötelezettségeinek teljesítése kivételével – befektetéskezelési tevékenységet nem végezhet, s új befektetési alapot sem hozhat létre.

A felfüggesztés addig tart, míg a Divinus Alapkezelő a befektetési alapok másik alapkezelő részére történő átadását a jegybanknak megfelelően nem igazolja – közölte az MNB.

A tevékenységében korlátozott alapkezelő vezérigazgatója Kéri Attila, aki – a 444.hu cikke alapján – a Quaestor bedőlése után előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe kerülő Tarsoly Csaba rokona. Kéri korábban maga is a Quaestor Ügyviteli Zrt. vezető képviselője volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.