Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Sok áramot fogyasztunk: megdőlt a téli csúcsterhelés

A maximális rendszerterhelés 6749 MW volt az előző évben.

MN
2017. 12. 20. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli maximális rendszerterhelés 6749 MW volt az előző évben, ami a nyári csúcsnál 6 százalékkal volt magasabb. Ezzel az értékkel megdőlt az eddigi téli csúcsterhelés is – derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Magyarország nettó villamosenergia-fogyasztása 2016-ban 1,23 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva – írja a lap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. közös kiadványára hivatkozva.

Tavaly a bruttó villamosenergia-termelés 31 698 GWh volt, ami az előző évhez képest 4,79 százalékos növekedést jelent. A megtermelt villamos energia csaknem 85 százalékát nagyerőművekben állították elő. Az előző évhez képest a kiserőművekben előállított energia mennyisége csaknem 10 százalékkal növekedett.

Míg a kétezres évek elején a téli és nyári csúcsterhelés különbsége bőven meghaladta az 500 MW-ot, az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a különbség néhány száz MW-ra csökkent, sőt a 2015-ös év folyamán a nyári csúcsérték meg is haladta a télit – teszi hozzá a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.