Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Tíz tonna hamis méz ment a kukába a Nébih-vizsgálat után

A fogyasztóvédelmi szerv 3,6 tonna hamis árut foglalt le egy vállalkozónál, egy másik cég maga vizsgáltatta a gyanús eredetű mézet.

MTI
2017. 12. 14. 9:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két vizsgálatkor több mint 10 tonna nem megfelelő minőségű mézet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – jelentette be csütörtökön a hatóság.

A Nébih egy-egy méztermelőnél többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzésekor a szakemberek 21 hordó – mintegy 3600 kilogramm – igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak egy soltvadkerti vállalkozónál.

A hivatal elrendelte a tételek forgalomból kivonását és megsemmisítését – a hatósági eljárás, valamint a bírság megállapítása még folyamatban van.

A másik esetben egy élelmiszer-vállalkozás, miután az alapanyagként megvásárolt mézet gyanúsnak találta, felhívta a hatóságot élelmiszer-biztonsági és nyomonkövetési ellenőrzésre.

A 42 hordó – több mint 7,6 tonna – kifogásolt mézet a vállalkozó saját hatáskörben kivonta a forgalomból, a Nébih pedig hatósági eljárást indított, hogy felkutassa a hamisítvány terjesztőit.

A bejelentő az általa üzemeltetett egység számára alapanyagként vásárolta meg a jelentős mennyiségű mézet, amelyről a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegencukor-tartalma miatt nem felel meg előírásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.