Több tízezer Volkswagen terepjáró akadt fenn a rostán

A gyártónak 56 700 Touareget kell visszahívnia a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftverek miatt.

MN
2017. 12. 12. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte több tízezer Volkswagen Touareg típusú terepjáró visszahívását a német közúti közlekedési hatóság (KBA) a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftverek miatt – írja az MTI.

A KBA közleménye szerint a gyártónak 56 700 Touareget kell visszahívnia, többségük – 31 800 terepjáró – nem Németországban van forgalomban. Az intézkedés olyan gyártmányokat érint, amelyeket az Euro-6 károsanyag-kibocsátási szabvány alapján működő 3 literes dízelmotorral szereltek fel. A Volkswagen köteles valamennyi tulajdonost külön értesíteni a visszahívásról.

A KBA adatai szerint ezeknél az autóknál két olyan szoftveres megoldást is rendszeresítettek, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátást, azzal a céllal, hogy a motor vizsgálati körülmények között megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak. A szoftvereken most telepíteni kell a hatóságilag jóváhagyott frissítéseket, hogy a kocsi a forgalomban is megfeleljen a károsanyag-kibocsátási szabályoknak – rendelte el a KBA a német sajtóban kedden ismertetett határozatában.

A Touaregek esete újabb fejezet a Volkswagen-csoport dízelbotrányában, amely 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a társaságot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amely érzékeli a műszaki vizsgán folytatott mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A gyártó elismerte a csalást. Az ügy világszerte a Volkswagen-csoport korábbi adatai szerint mintegy 11 millió gépjárművet érint, 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

Hasonló visszaélés gyanújába került a Daimler is, amely július közepén bejelentette, hogy önként módosítja a káros anyag tisztítását végző berendezést szabályozó szerkezet beállításait több mint hárommillió Mercedes-Benz típusú dízelautónál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.