Tudja, mikor fogy a legtöbb virsli?

Decemberben.

MN
2017. 12. 22. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedik a magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött, drágább virslik iránti kereslet az év végi ünnepek előtt; az éves virsliforgalomnak átlagosan a 12–15 százalékát értékesítik decemberben az üzletek, de nagyobb a forgalmuk a szalámiknak és egyes füstölt húskészítményeknek is – közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke az MTI-vel.

Éder Tamás kiemelte: bár még nincsenek meg az idei adatok, de az elmúlt években a húskészítmények fogyasztása stabilizálódott. A húskészítmények között a legnagyobb részesedéssel a virsli kategória bír, amelyet a párizsi és a szárazkolbász követ. A virslik esetében folyamatosan nő az előre csomagolt termékek részesedése a csemegepultos virslikhez képest. Utóbbiak aránya ma már csak 20 százalék körül van – tette hozzá.

Felidézte: augusztusban változott a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó szabályozása, amelynek hatására néhány termék esetében a kötelező hústartalom növekedése miatt az önköltség és így a fogyasztói ár is növekedett. Az elnök úgy fogalmazott: több terméknél a fogyasztói ár növekedése lényegesen elmaradt az önköltség növekedésétől, ami a gyártók eredménytermelő képességét negatívan befolyásolta.

Ezzel párhuzamosan egyes gyártók nem változtattak a termékek összetételén, inkább átnevezték azokat, így néhány, korábban virslinek, szaláminak, párizsinak nevezett termék „rúd”, „pálcika”, „szelet” és egyéb fantázianéven került a polcokra. Mindezek miatt az idei évi forgalmat az egyes termékkategóriákon belül nehéz összehasonlítani az előző évekkel – magyarázta.

Közlése szerint a hússzövetségnek az Európai Unión (EU) belüli szabad árumozgás miatt megbízható adatai nincsenek a húskészítményimportról. Az élelmiszerkönyv változása befolyásolta a piaci helyzetet, az importtermékek esetében nehezebb a jogszabályi előírásoknak való megfelelés ellenőrzése a belföldön gyártott termékekhez képest. Ezért a magyar gyártók attól tartanak, hogy a szigorú szabályozásnak nem megfelelő, ám olcsóbb importtermékek kerülnek a polcokra olyan neveken, amilyeneket a magyar gyártók nem használhatnak ugyanolyan összetételű termékekre.

Éder Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy virslinek csak az a húskészítmény nevezhető, amelynek a hústartalma 51 százalék felett van, és a mechanikailag szeparált hústartalma legfeljebb 10 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.